De coyote, ook wel bekend als de prairiewolf, is een roofdier dat verwant is aan de wolf. Door de relatief grote populatie heeft de coyote de status ‘least concern’ op de rode lijst van de International Union for Conservation of Nature (IUCN). Deze status maakt overleven echter niet noodzakelijk makkelijker: er wordt veel gejaagd op dit dier. Eerder dit jaar werd er zelfs een nieuw wetsvoorstel in Texas geïntroduceerd waarin staat dat coyotes nu, naast vanuit helikopters, ook vanuit luchtballonnen beschoten mogen worden zodat coyotes hun schutters niet aan horen komen. Hieronder zetten we een paar weetjes over dit Amerikaanse roofdier voor je op een rijtje.

de coyote
In Wyoming zijn wedstrijden begonnen waarbij zo veel mogelijk coyotes worden geschoten | Fotocredit: Larry1732 Flickr via Compfight cc

Aanpassingsvermogen
Het leefgebied van de coyote strekt zich uit van Noord-Amerika tot en met Midden-Amerika. Hij komt veel voor in verhalen en tradities van inheemse Amerikanen, waarin hij vaak als slim en flexibel naar voren komt. Dat hij slim en flexibel is, blijkt ook uit zijn aanpassingsvermogen van leefomgeving. Waar de coyote vroeger enkel op prairies en in woestijngebieden in het zuidwesten van Amerika voorkwam, zwerven ze nu ook door de bossen en bergen van het gehele Amerikaanse continent en komen ze ook voor in stedelijk gebied.

Pack coyotes
Coyotes | Foto: National Park Service [Public domain], via Wikimedia Commons
Uiterlijk
Coyotes zijn kleiner dan wolven. Het uiterlijk van de coyote lijkt op een Duitse herder, al zijn er ook veel verschillen met deze hond. Zo zijn ze vaak slanker dan een Duitse herder en hebben ze brede, puntige oren, gele ogen, kleine poten en een rechte, wilde staart.  Er is een verschil tussen de coyotes in het oosten van Amerika en zij die in het westen voorkomen: de coyotes in het oosten zijn over het algemeen groter dan de coyotes in het westen, mogelijk door voortplanting met de Canadese grijze wolf.

Coyote
By Christopher Bruno (sxc.hu) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html), CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/) or CC-BY-SA-2.5-2.0-1.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5-2.0-1.0)], via Wikimedia Commons
Voedsel
De coyote is een omnivoor en eet wat hij kan vinden. Het aanpassingsvermogen van de coyote heeft ervoor gezorgd dat de coyote kan overleven en profiteren van voedselbronnen die hij vindt, ook in gebieden waar veel mensen voorkomen, zoals steden. Over het algemeen eet de coyote muizen, eekhoorns, konijnen, herten, sommige vruchten, en, indien beschikbaar, afval. In sommige gevallen doet de coyote zich ook tegoed aan klein vee en kleine huisdieren. Het vermogen om te overleven heeft aan de ene kant gezorgd voor meer menselijke waarnemingen van het roofdier, maar aan de andere kant heeft het geleid tot conflicten, vooral wanneer klein vee en kleine huisdieren slachtoffer worden van de coyote.

Coyote
Een coyote overziet de weide van de San Jose Cattle Ranch in British Columbia, Canada. Foto: LeRae Haynes

Voortplanting
Coyotes kunnen alleen, met zijn tweeën of in een groep leven: ook hierin zijn ze flexibel. Een groep bestaat vaak uit een mannetje en vrouwtje en hun kinderen. De coyote is monogaam en na de geboorte van de welpjes, wat meestal in het voorjaar plaatsvindt, zorgen zowel moeder als vader voor de welpen. Een vrouwtjes coyote kan per bevalling tussen de 1 en 12 welpen voortbrengen.

Jachtwedstrijden
In een aantal Amerikaanse staten worden er jachtwedstrijden georganiseerd met als doel zo veel mogelijk coyotes te doden. Zo was er begin dit jaar een jachtwedstrijd in de Amerikaanse staat Wyoming. Deze wedstrijden zouden enkel om plezierjacht gaan. Hierbij worden er zelfs speciale prijzen uitgereikt aan de jagers die de grootste en de meeste coyotes doden.

houtsnippen

Nuttige dieren
Journalist Daniel Dowling gaf in reactie op de jachtwedstrijden op coyotes aan dat coyotes veel voor mensen betekenen. Volgens Dowling is aangetoond dat in grote steden, zoals Chicago, de afname van het aantal roofdieren zorgt voor een toename van het aantal plagen ongedierte omdat coyotes op muizen en andere knaagdieren jagen, die mensen als een directe bedreiging ervaren voor hun huizen. Op die manier zijn coyotes nuttig voor mensen.

Bronnen: National Geographic, Connecticut Gov, Washington Post ©AnimalsToday Lisa van Leeuwen