In Zuid-Afrika zijn in de afgelopen drie weken 36 verdachten gearresteerd voor misdrijven die te maken hebben met neushoornstroperij. De verdachten zijn allemaal tussen de 22 en 40 jaar.

Zuid-Afrika
Foto: Pixabay

Elke dag worden er alleen al in Zuid-Afrika drie neushoorns gedood voor hun hoorn. De politie verklaart dat het Rhino 8 Task Team onverbiddelijk is geweest in haar pogingen om het aantal neushoornstropingen in Zuid-Afrika terug te dringen, met name in het Kruger National Park en Hluhluwe Game Reserve. Politie woordvoerder Vishnu Naidoo:

“Deze verdachten zijn gearresteerd omdat ze in het bezit waren van onwettige wapens en munitie, evenals vermoedelijke gestolen voertuigen, waarvan veel zijn teruggevonden, vuurwapens en munitie, dempers, bijlen, messen, deze die meestal gebruikt worden voor het stropen van neushoorns zijn ook in beslag genomen.”

Verder verklaart hij:

“Dus de strijd tegen het stropen van neushoorns gaat nog steeds door. We werken non-stop om ervoor te zorgen dat we deze bedreigde diersoort kunnen beschermen.”

Big Five
Hluhluwe-Imfolozi
is het oudste wildpark van Zuid-Afrika. Het 960 vierkante kilometer grote reservaat werd opgericht in 1895 en het is het enige park in KwaZulu-Natal waar de ‘Big Five’ voorkomt: de olifant, de neushoorn, de luipaard, de leeuw en de buffel. Het gebied bestaat uit het noordoostelijke Hluhluwe-deel en het zuidwestelijke Umfolozi-deel. Recent zijn deze gebieden samengevoegd.

Zuid-Afrika
Buffel in het Krugerpark | Foto: Pixabay

De afgelopen drie jaar is het stropen van olifanten, neushoorns en andere dieren enorm toegenomen in KwaZulu-Natal. Dit komt vooral door strengere veiligheidsmaatregelen in het Krugerpark, waardoor de stroperij zich verplaatst.

Dit jaar zijn er nog geen officiële cijfers uitgebracht, maar de afgelopen vier jaar werden in geheel Zuid-Afrika jaarlijks meer dan 1000 neushoorns gedood. Dat zijn gemiddeld drie neushoorns per dag.

Zuid-Afrika
Foto: mjneuby/flickr

Operatie Neushoorn
Provincie KwalaZulu-Natal heeft de grootste dichtheid van neushoorns in Zuid-Afrika en het Hluhluwe-Imfolozipark is de thuisbasis van belangrijke populaties van de witte en zwarte neushoorn. Het park staat vooral bekend om ‘Operatie Neushoorn’ van Save the Rhino, de succesvolle operatie die de zuidelijke witte neushoorn redde van de rand van uitsterven.

Bron: SABC ©AnimalsToday.nl Monique van Dijk Armor