Ruim 200 dieren zijn gered uit een erbarmelijke dierentuin in Canada. De vele dieren, waaronder leeuwen, tijgers, zebra’s, kamelen, kangoeroes en beren, krijgen een nieuw thuis in opvangcentra in Canada en de Verenigde Staten.

Canadese dierentuin
Meer dan 200 dieren zijn in beslag genomen | ©Humane Society International

Dierenhulpverleningsorganisaties Humane Society International/Canada (HSI) en Montreal SPCA hebben samen meer dan 200 dieren gered uit beroerde omstandigheden. Onder de vele dieren bevonden zich ook bedreigde diersoorten. De dieren werden gehouden in Zoo de St-Edouard in St-Édouard-de-Maskinongé, Quebec, in omstandigheden die volstrekt ontoereikend waren. De eigenaar is gearresteerd: hem wordt verwaarlozing en wreedheid jegens dieren ten laste gelegd.

Medewerkers van Montreal SPCA hielden de dierentuin al sinds 2016 in de gaten en stelden steeds weer overtredingen vast. Meermaals kreeg Zoo de St-Edouard waarschuwingen van de provinciale overheid. Nadat inspecteurs van de SPCA twee alpaca’s meenamen die in zeer slechte conditie verkeerden, en de lichamen van vier dieren die dood werden aangetroffen, waaronder twee tijgers, werd de dierentuin strafrechtelijk vervolgd en besloot de overheid van Quebec dat de dieren in beslag moesten worden genomen.

Rebecca Aldworth van HSI Canada is verheugd:

“We zijn blij dat we een belangrijke rol hebben kunnen spelen door deze dieren, die het zo verdienen, in veiligheid te brengen, met de ongelooflijke steun van de Eric. S. Margolis Family Foundation. Het was schokkend om deze dierentuin te zien. Veel van de dieren waren opgesloten in donkere, kale, vervallen verblijven. Andere dieren hadden een volstrekt ontoereikend verblijf dat slechts minimale bescherming bood tegen de weersinvloeden. Het zag ernaar uit dat sommige dieren niet eens toegang hadden tot water of goed voedsel en aan verschillende medische aandoeningen lijden. Sommige dieren vertoonden tekenen van ernstige psychologische spanning, waaronder dwangmatig en constant ijsberen. Dode en zeer zieke dieren waren de afgelopen maanden al verwijderd van het terrein. Deze zaak onderstreept het belang van strenge dierenwelzijnsbepalingen onder de strafwet van Canada, in het bijzonder in gevallen van ernstige verwaarlozing.”

Aangezien de dieren in gevangenschap geboren zijn, kunnen ze niet worden uitgezet in het wild. Ze worden daarom overgebracht naar geschikte opvangcentra in Canada en de Verenigde Staten. Hierbij wordt rekening gehouden met de soortspecifieke mogelijkheden van de faciliteiten en zullen de dieren terecht komen in een omgeving die hun natuurlijke habitat zo veel mogelijk benadert.

Troosteloze dierentuinen als Zoo de St-Edouard kunnen bestaan doordat toeristen het bekijken van deze dieren in gevangenschap als een leuk uitje beschouwen. HSI roept daarom op geaccrediteerde dierentuinen te bezoeken.

Bronnen:

@Animals Today Angelique Lagarde