Voor het eerst zijn parkrangers in Liwonde Nationaal Park in Malawi in staat om elke 15 minuten de locatie van olifanten te zien. Nieuwe technische ontwikkelingen maken het mogelijk dat rangers vier keer per uur informatie ontvangen over de GPS-locatie van de olifanten in het park. Deze actuele gegevens zijn waardevol, omdat ze de bescherming van deze zeldzamer wordende diersoort vergemakkelijken.
Momenteel leven er zo’n 350.000 wilde olifanten in Afrika. Dat lijkt misschien veel, maar jaarlijks vallen er tussen de 10.000 en 15.000 van deze dieren in handen van stropers. Een simpele rekensom wijst vervolgens uit dat de huidige populatie Afrikaanse olifanten in dat tempo al binnen 25 jaar uitgestorven zou kunnen zijn. Daarbovenop komen er regelmatig olifanten om het leven bij conflicten die ontstaan wanneer ze te dicht in de buurt komen van de lokale bevolking, die haar eigen mensen en bezittingen wil beschermen. Bezittingen die vaak staan op voormalig leefgebied van de imposante reuzen. Kortom: de gevaren voor de olifant stapelen zich op.
GPS-sensor maakt olifanten snel traceerbaar
In samenwerking met natuurbeschermingsorganisatie African Parks, werd in Liwonde Nationaal park in Malawi daarom geïnvesteerd in high-tech apparatuur waarmee de aanwezige populatie olifanten op de voet kan worden gevolgd. In het park, dat sinds 2015 wordt beheerd door African Parks en de regering van Malawi, kreeg onlangs de eerste olifant een speciale GPS-sensor. Deze bijzondere gadget maakt deel uit van een programma van de Nederlandse organisatie Smart Parks, die zenders ontwikkelt voor het volgen van wilde dieren op basis van een open source systeem waarmee apparatuur ontworpen kan worden samen met, en door de gemeenschap. Het eindproduct is daarmee op een maatschappelijk verantwoorde manier ontworpen. Het apparaat heeft bovendien een lange levensduur en verstuury betrouwbare en consistente locatie updates. Het ontvangen van actuele locaties heeft als een van de voordelen dat de grote landzoogdieren beter gemonitord kunnen worden.
https://twitter.com/Laurens_deGroot/status/1234835089231687681
De belangrijkste innovatie van de Smart Parks zender is echter dat deze heel weinig energie verbruikt door de toepassing van andere GPS-chips dan gebruikelijk. Huidige GPS-systemen voor olifanten geven maar ongeveer eens per uur een locatie-update. Vervolgens sturen ze deze informatie twee keer per dag via een satellietverbinding naar de parkrangers. Met deze interval kan een apparatuur gemiddeld twee tot vijf jaar meegaan.
Afgaande op berekeningen, kan de Smart Parks zender 8,5 jaar meegaan, waarbij elk kwartier updates worden verstuurd. Met een zelfde interval als bij de oude zenders zouden ze zelfs dertig jaar kunnen blijven werken. Dat reduceert de financiële kosten die gemaakt moeten worden om dieren te monitoren enorm, en zorgt ervoor dat de dieren veel langer met dezelfde zender kunnen blijven rondlopen. Dieren krijgen minder stress doordat zenders minder vaak hoeven te worden vervangen en rangers volgen hun bewegingen jaren achtereen moeiteloos.
Beheermaatregelen efficiënter door actuele data
Parkmanager van Liwonde, Craig Reid legt uit:
“De zender maakt het mogelijk om betere beheermaatregelen te nemen en de veiligheid van deze en andere bedreigde diersoorten te verhogen. We kijken uit naar de afronding van de ontwikkelingsfase voor de wild trackers, omdat het traceren van dieren het parkmanagement de luxe van goede en actuele data biedt. Wat het vervolgens makkelijker maakt om ook belangrijke veiligheids- en welzijnsmaatregelen voor mensen te nemen.”
African Parks in Liwonde is van plan om belangrijke soorten en individuen van een Smart Parks sensor te voorzien, zodat rangers hun patrouilles en activiteiten beter kunnen afstemmen op de actuele situatie in het park en de richting waarin de dieren zich verplaatsen. Een sterk staaltje technologie, waar iedereen hopelijk een beetje beter van kan worden.
Bronnen:
- Persbericht Smart Parks
- Volkskrant
©AnimalsToday.nl Merel Roks
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?