Er is een enorme daling is in de luchtvervuiling boven China. Dat laten foto’s van de Amerikaanse NASA zien. Volgens NASA is de uitstoot van stikstof 10 tot 30 procent lager dan gewoonlijk rond deze eerste maanden van het jaar. Dit is volgens de ruimte organisatie het gevolg van het coronavirus, omdat de economie minder goed draait en er minder auto’s op de weg zijn.

coronavirus
Schonere lucht in China door coronavirus | Foto: Pixabay

Stikstofdioxide

De metingen betreffen de hoeveelheid stikstofdioxide in de lucht. Dat komt vrij bij de uitstoot van auto’s en andere voertuigen, energiecentrales en fabrieken. De sterke afname was eerst vlak bij Wuhan te zien, de bron van de uitbraak, maar verspreidde snel over het hele land.

Dramatische daling

“Dit is de eerste keer dat ik zo’n dramatische daling zie voor een groot gebied,” vertelde Fei Liu, onderzoeker van NASA aan the Guardian. De metingen van dit jaar werden vergeleken met die van vorig jaar (zie bovenstaande foto’s via twitter), wat een enorm verschil laat zien.

Tijdens de recessie in 2008 was er ook een vermindering van stikstofdioxide in de lucht, maar die vermindering was geleidelijk. “Dit jaar is de vermindering veel significanter dan in de voorgaande jaren en duurt het langer,” zegt Liu. Het verbaast haar niet omdat veel steden maatregelen nemen tegen de verspreiding van het coronavirus.

Coronavirus

Het coronavirus is niet meer weg te denken uit het nieuws. Het virus ontstond in Wuhan op een markt waar levende wilde dieren voor consumptie verkocht worden. De dierlijke dragers zijn waarschijnlijk vleermuizen, schubdieren of slangen. Deze markten zijn sinds 24 januari dit jaar in heel China gesloten vanwege het virus.

Coronacrisis in China laat omvang zien van fok wilde dieren

Maatregelen

De overheid heeft naast het sluiten van de markten ook andere maatregelen genomen, zoals een reisverbod en quarantaine. Het dagelijkse straatbeeld is drastisch veranderd, omdat mensen vrijwel alleen nog naar buiten gaan als het echt moet. Hierdoor is het verkeer afgenomen, wat de stikstof uitstoot vermindert. Veel fabrieken, die grote uitstoters zijn, zijn gesloten om verspreiding van het virus te voorkomen.

Huisdieren lijden ook onder coronavirus

Onder een aantal van deze maatregelen leden de afgelopen weken veel huisdieren omdat baasjes niet meer naar huis konden om voor ze te zorgen. Ook zijn er dieren gedumpt uit angst dat zij dragers waren van het coronavirus.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Sophie Jongma


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.