MegastalMelkveehouder Ad Buys kan zijn megastal gaan bouwen in het Groningse buurtschap Hebrecht nabij Bourtange, als het aan de gemeente Vlagtwedde ligt. Met vier stemmen tegen en dertien voor gaf de gemeente groen licht voor een melkveebedrijf voor 1000 koeien en 800 stuks jongvee.

Aanhangers van de Partij van de Dieren protesteerden dinsdagochtend voor de raadsvergadering om hun ongenoegen kenbaar te maken. Tweede Kamerlid Anja Hazekamp duidde het protest in het Dagblad van het Noorden: “Zoveel dieren bij elkaar, dat is niet goed voor het welzijn van de koeien maar ook niet goed voor de mensen. Denk aan de risico’s op uitbraak van ziektes.” Bovendien voegde ze er aan toe dat de bouwstop van megastallen waar de Tweede Kamer vorig jaar toe besloot, kennelijk niet gerespecteerd wordt. Volgens Hazekamp blijken er ondanks de stop steeds meer van dit soort bedrijven bij te komen.

De bouw van de megastal bij Bourtange is overigens nog niet begonnen. De zaak ligt nu bij de Gedeputeerde Staten waar nog altijd bezwaar kan worden aangetekend. Adviseur Auke Spoelstra van de melkveehouder Buys verwacht dat deze procedure alleen zal leiden tot vertraging maar zeker niet tot afstel van het plan.

Op 17 maart wordt er op De Dam in Amsterdam een demonstratie tegen megastallen georganiseerd. De manifestatie gaat om 12:00 uur van start.

In september van vorig jaar maakte het wetenschappelijk bureau van de Partij voor de Dieren, de Nicolaas G. Pierson Foundation, een documentaire over megastallen. De documentaire is hieronder te bekijken: