Among Horses and Men is een documentaire over gevangenen die zijn geselecteerd om wilde Mustang paarden te temmen en zadelmak  te maken voor verkoop.  De documentaire werd gemaakt door de Nederlandse filmmaker Marjoleine Boonstra.

In de woestijn van Nevada komen mens en dier samen. De documentaire van Marjoleine Boonstra geeft prachtige beelden en neemt je mee in de rauwheid van beide werelden. De muziek ondersteunt de sfeer van de mooie ongerepte natuur en tegelijkertijd de grote afgeslotenheid, de eenzaamheid op de ranche van de staatsgevangenis.

De gedetineerden die in de laatste fase van hun gevangenschap zitten, zijn geselecteerd om deze mustang paarden te trainen. Onder leiding van een Freestyle paarden trainer krijgen de gevangen gedisciplineerd les over hoe zij respectvol moeten omgaan met deze dieren. Het trainen vraagt geduld, discipline, mededogen, en vertrouwen. Iets wat haaks staat op de wereld  van waar de gevangenen vandaan komen. De brug van vertouwen wordt niet alleen gebouwd tussen mens en dier, maar ook tussen de gedetineerden onderling.  Gedurende de film groeit de verantwoordelijkheid voor de verzorging en training van dit sensitieve dier.  Het confronteert de gevangen ook met zichzelf.

Eén van de gevangenen zegt:  “Je stelt je open naar het dier en het dier stelt zich open naar jou. Hoe meer vertrouwen je ze geeft, hoe meer ze jou vertrouwen. En ze veroordelen je nooit.” 

De interviews worden persoonlijk, de gevangenen zijn niet langer een dader maar worden mensen met soms zeer ernstige vergrijpen. Die desondanks dat sympathie oproepen. Niet alle gevangenen zullen na het uitzitten van hun straf op het rechte pad blijven. Toch geeft de documentaire sterk de indruk er ook een aantal gedetineerden werkelijk wat geleerd te hebben van de paarden.

Bekijk hieronder de trailer: