Met een dikke ketting om de schroef en actievoerders in de trossen belemmert Greenpeace sinds woensdagavond vistrawler Margiris uit te varen vanuit IJmuiden naar Australië.

Greenpeace actie Margiris
Greenpeace actie Margiris ©Greenpeace

Een trawler is een soort varende fabriek met grote, lange sleepnetten. De zogenaamde trawlvisserij richt enorme schade aan op de zeebodem en heeft een groot percentage bijvangst. Greenpeace wil met de actie protesteren tegen de veel te grote Europese vissersvloot. Voor schepen als de Margiris is er te weinig vis te vinden in Europese wateren en daarom wijkt men uit naar de West-Afrikaanse kust en de Stille Zuidzee op zoek naar de laatste vissen.

“In de nieuwste plannen van onze Europese ministers wordt de komende jaren de overbevissing onvoldoende aangepakt. Ook wordt er niets gedaan om te voorkomen dat het probleem van overcapaciteit – te veel schepen voor te weinig vis – zich verplaatst. Maar onze wateren zijn nú in crisis. Als signaal naar demissionair staatssecretaris Henk Bleker en zijn Europese collega’s blokkeert Greenpeace daarom nu de Margiris. Zij moeten de excessen in de Europese vloot zo snel mogelijk aanpakken en de oceanen helpen zich te herstellen. Dat kan met een wereldwijd netwerk van zeereservaten, waarbuiten duurzame visserij mogelijk is. Op die manier kunnen vissers weer een eerlijke boterham verdienen en wij met een gerust hart vis eten.’”

Aldus campagneleider oceanen van Greenpeace, Pavel Klinckhamers.

Experts van onder andere de Verenigde Naties voorspellen dat de vissen in onze oceanen binnen 40 jaar dreigen te verdwijnen.

De actie is op Twitter te volgen via @GP_Pavel en @Grijsen_GP

Bron ©PiepVandaag.nl