Voor het Australische Mogo Wildlife Park bij het kustplaatsje Batemans Bay kwamen de vlammen van de bosbranden steeds dichterbij. Om de dieren te redden, besloot de dierentuin tot een wel heel bijzondere maatregel: de dieren gingen mee naar huis met de directeur en de dierverzorgers.

mee naar huis
Mogo Wildlife Park werd bedreigd door de bosbranden. Daarom namen dierenverzorgers en de directeur dieren mee naar huis, om ze te beschermen | ©Chad Staples, directeur Mogo Wildlife Park

Het zal niemand ontgaan zijn dat de afschuwelijke bosbranden in Australië naast menselijke slachtoffers ook ontzettend veel slachtoffers onder de in het wild levende dieren hebben gemaakt. De vlammen slaan nog steeds om zich heen en hebben tot nu toe meer bossen verwoest dan de omvang van België. Naast vele dieren in het wild, worden ook de dieren in dierentuinen en wildparken bedreigd.

Vuur te dichtbij

Mogo Wildlife Park is een grote dierentuin in Batemans Bay, een kustplaatsje in het zuidoosten van Australië. Het park huisvest zo’n 200 dieren, waaronder de grootste collectie apen in Australië, diverse soorten katachtigen, herten, stokstaartjes, rode panda’s, giraffen en meer.

Toen het vuur wel erg dichtbij kwam, moesten parkdirecteur Chad Staples en zijn medewerkers snel actie ondernemen om de dieren te redden. De verzorgers werkten dag en nacht om de leeuwen en orang-oetans te verplaatsen naar locaties waar het vuur hen niet kon bereiken. De giraffen, zebra’s en neushoorns konden niet worden verplaatst. In plaats daarvan beschermen de parkmedewerkers de dieren op locatie, door dag en nacht het gras en de dierenverblijven nat te spuiten.

Mee naar huis

Maar voor een aantal andere dieren, waaronder de rode panda’s, verschillende apen en een tijger, waren de mogelijkheden beperkt. Toch moest acuut gehandeld worden. Hoe konden ze ook deze dieren redden? Door ze mee naar huis te nemen!

Vastbesloten veranderden de verzorgers hun huizen in tijdelijke dierenopvangcentra. Ze namen zoveel van de door hen geliefde dieren mee als ze konden. Hierdoor wisten ze alle van de omstreeks 200 dieren van de dierentuin veilig te stellen! In een tweet meldde de dierentuin:

“Ongelooflijke inspanning door een geweldig team van gepassioneerde verzorgers vandaag. Elk dier is veilig en wordt met veel zorg verzorgd.”

https://www.instagram.com/p/B6xTu2_Arxj/?utm_source=ig_web_copy_link

Ark van Noach

Staples, de directeur van de dierentuin, beschreef de scène die zo uit het verhaal van de Ark van Noach zou kunnen komen. Hij vertelde aan de Australian Broadcasting Company:

“Op dit moment, in mijn huis, zitten er allerlei soorten dieren in alle verschillende kamers, zodat ze veilig en beschermd zijn. Niemand is gewond, geen enkel dier.”

Hij huisvest zelf momenteel verschillende soorten kleine apen en enkele panda’s. Een woordvoerster van Featherdale Wildlife, dat eigenaar is van de Mogo Zoo, vertelde aan de BBC:

“Een andere medewerker houdt een tijger in zijn achtertuin.”

Veel steun

De dierentuin ontvangt veel steun vanuit de gemeenschap, maar ook van bedrijven die het verhaal in het nieuws hoorden. Vele buurtbewoners helpen vrijwillig mee met het natspuiten van het gras en de dierenverblijven.

https://www.instagram.com/p/B631PBiA6eH/?utm_source=ig_web_copy_link

Ook zette de gemeenschap een GoFundMe-pagina op, waar mensen de dierentuin financieel kunnen steunen. Australische supermarktketen Cole bracht vrachtwagens met water en voedsel naar de dieren.

Volgens Staples beschermden de verzorgers de dieren in het park “alsof het hun familie is”. Gelukkig draaide aan het einde van de eerste week van januari de wind en lijkt het grootste gevaar geweken.

Maar de medewerkers blijven waakzaam. Op een vraag van de ABC over wat de verzorgers nog kunnen gebruiken, antwoordde Staples: “Regen zou leuk zijn”; een wens die waarschijnlijk alle Australiërs wel hebben.

Bronnen:

©Animals Today Liesbeth Riekwel