Uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat Nederlanders drie keer meer voedsel verspillen dan zij zelf denken. Per persoon wordt jaarlijks zo’n 47 kilo aan levensmiddelen weggegooid.

groenten voedsel verspillen
Foto: Wikimedia Commons

Volgens Marlon Mintjes van Milieu Centraal verkijken mensen zich op hoeveel er wordt weggegooid:

“Nederlanders verspillen eigenlijk drie keer meer voedsel dan ze zelf denken te verspillen. Men gaat uit van 15 kilo per jaar, maar dat blijkt bijna 50 kilo per jaar te zijn.”

Het vertekende beeld ontstaat vooral omdat mensen restanten weggooien, maar ook dit tikt aan. Mintjes adviseert dan ook op maat te koken, met afgewogen porties.

Staatssecretaris Sharon Dijksma wil de houdbaarheidsdatum van producten als koffie, pasta en rijst verwijderen om te voorkomen dat producten die nog prima te gebruiken zijn bij het vuilnis terechtkomen. Volgens Mintjes zou dit inderdaad bijdragen aan het mensen bewust maken van het feit dat dergelijke producten niet snel hoeven te worden weggegooid.

Kijk voor meer informatie op Voorkom voedselverspilling of doe de test op Weggooitest.nl.

Bekijk hieronder de video “Voedselverspilling – Eten is om op te eten!” van Milieu Centraal:

Bron: BNR.nl ©PiepVandaag.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.