Tijdens het oudejaarsfeest in het chique Mayo Hotel in de Amerikaanse stad Tulsa was een pony aanwezig, die door de aanwezige feestvierders met verf beklad mocht worden. Een inwoner van Tulsa postte een verontwaardigd bericht hierover op Facebook en dat ging viraal. Duizenden mensen verwerpen de exploitatie van de pony, maar de eigenaresse van het dier is vooral druk met iedereen wijsmaken hoe leuk die aandacht voor de pony was.

beschilderde pony
De 15-jarige pony Porsche werd tijdens het Oudjaarsfeest in het Mayo Hotel beschilderd door feestgangers |maartenzam on Foter.com / CC BY-NC-SA

Amira Al-Jiboori postte vorige week het volgende bericht op haar Facebookpagina:

“Oke. Ik moet dit delen, omdat dit in onze achtertuin gebeurt. Deze foto komt van de Instagram van een vriend, die bij de New Year’s Eve Party in het Mayo Hotel aanwezig was. Ze hebben een pony naar binnen gehaald om mensen erop te laten schilderen?! Wat?! Buiten we dieren niet al genoeg uit? Waarom zoiets absurds doen voor ‘entertainment’? Dit is niet oké, Mayo Hotel.”

“Party Pony”

De post ging viraal en duizenden mensen spraken hun zorg uit over het welzijn van de 15-jarige pony Porsche, die tijdens oud en nieuw mocht worden beschilderd door (dronken) feestgangers van het Mayo Hotel in Tulsa. Via sociale media uitten velen hun woede op het hotel én de eigenaresse van de pony, Sondra Reeves. Reeves runt het bedrijfje Dreamcatcher Party Ponys, waar je pony’s kunt inhuren voor feestjes en evenementen. Ze verdedigt haar actie door te zeggen dat de verf afwasbaar en niet giftig is en dat pony Porsche en haar andere pony’s deze aandacht gewend zijn, met alle kinderfeestjes waar kinderen de pony’s naar hartelust mogen bekladden.

“Dit zijn mijn baby’s. De meeste heb ik vanaf hun geboorte opgevoed. Ik zal nooit iets doen dat mijn dieren op wat voor manier dan ook pijn zou doen.”

Reeves zegt dat Porsche tijdens het feest in het Mayo Hotel rustig hooi stond te eten en “genoot van de aandacht”.

“Porsche houdt ervan om beschilderd te worden; het voelt als een massage voor haar.”

Schaam je, Mayo

Stephanie Bell, senior directeur van dierenrechtenorganisatie PETA, heeft geen goed woord over voor de actie van het Mayo Hotel en dringt aan bij het hotel dat ze voortaan geen dieren bij hun evenementen gebruiken.

“Schaam je als jij degene bent die hebt besloten dat het oké is om een kwetsbare pony te beschilderen met verf en dat dat een mooie manier was om het nieuwe jaar in te luiden.”

Het Mayo Hotel zegt in een statement dat ze nooit zouden toestaan dat een dier pijn wordt gedaan tijdens een van hun evenementen. Ze benadrukken dan ook dat het bedrijf van Reeves een licentie heeft van het Ministerie van Landbouw.

Discussie

Amira’s post heeft een hele discussie op gang gebracht. Sommige mensen blijven hangen in het feit dat de verf niet schadelijk voor de pony was, of dat het dier dit wel gewend is, maar daar gaat het volgens Amira niet om.

“Ik snap niet waarom het nodig is om een dier uit te buiten op een feest met dronken mensen, het dier in een lift naar de zoveelste verdieping te verplaatsen en haar daar te beschilderen voor de lol en “pony-selfies” met haar te maken. Ik begrijp daar gewoon het doel niet van.”

Een dag na alle tumult schrijft Amira op Facebook:

 

“Ik blijf bij mijn mening: het was uitbuiting van een dier, ondanks hoe “veilig” de omgeving was, of hoe goed “getraind” de pony was, of hoe “gewend” de pony aan dit soort feestjes was. Ik heb onlangs veranderingen aangebracht in mijn eetpatroon, mijn kooppatroon en mijn uitgaanspatroon, waarin ik dieren zie als voelende wezens, die als ze een keuze hadden hoogstwaarschijnlijk niet dit soort levens voor zichzelf kiezen. […] Ja, ik ben het ermee eens dat er “veel meer belangrijke dingen zijn om over te praten”, “ergere dingen gebeuren in de wereld”, etc. Dat was niet mijn punt. Ik spreek me uit over dit voorval in het hotel in Tulsa en ik kan me óók uitspreken over andere “belangrijkere” dingen die gaan over uitbuiting van mens en dier. Maar mensen hebben nu discussies over hoe dieren behandeld zouden moeten worden, wat wel en niet kan op grote evenementen en hoe public relations moeten worden aangepakt. So, I guess if it takes a pony…”

Dieren zijn geen speelgoed

Eerder schreven we al over de treurige tendens, om pony’s in te zetten tijdens kinderfeestjes. Pony’s die tijdens zo’n feestje helemaal worden opgetuigd als eenhoorns en door kinderen worden besmeurd met verf en worden bereden door tientallen kinderen op een dag. De eigenaren en verhuurbedrijven van de pony’s houden totaal geen rekening met het welzijn van de dieren. Zo werd het een veulen van slechts 6 weken oud te veel in de hitte.

Pony’s verhuurd als unicorns en met verf beklad op kinderfeestjes

Bronnen:

@Animals Today