Een grote overwinning is behaald op de Canarische Eilanden. Onlangs was aangekondigd dat verwilderde huisdieren, honden, katten en fretten mochten worden afgeschoten, tot de nieuwe nationale dierenwet op 29 september officieel zou worden ingevoerd. Na veel ophef en weerstand heeft de regionale premier deze maatregel weer ingetrokken. Hierdoor is de jacht op deze dieren dit jachtseizoen dus niet toegestaan.

Geen jacht op verwilderde huisdieren Canarische Eilanden
Geen jacht op verwilderde huisdieren Canarische Eilanden | Foto (fret): publiek domein

Onlangs kondigde de lokale autoriteiten van de Canarische Eilanden aan het jagen op verwilderde honden, katten en fretten toe te staan in het komende jachtseizoen. Deze maatregel onder het mom van ´jacht op klein wild´ zou gelden tot 29 september 2023. Op deze datum gaat namelijk de nationaal geldende nieuwe dierenwelzijnswet in werking. Deze zal een einde zal maken aan het jagen op verwilderde dieren die volgens de nieuwe wet als huis- of gezelschapsdieren worden beschouwd. De jacht op dieren is vanaf dan slechts toegestaan als vangmethode in verband met het beheer en de uitroeiing van invasieve exotische soorten.

Geen jacht op verwilderde huisdieren Canarische Eilanden
Foto: publiek domein

Intrekking maatregel

Vrijwel direct nadat de maatregel die toestemming gaf om verwilderde honden, katten en fretten te doden, kwam er veel weerstand tegen dit beleid. De vraag speelde of er hier sprake was van wilde dieren of huisdieren. Zwerfdieren zijn vaak huisdieren die op straat zijn gedumpt door hun eigenaren. Daarom worden deze dieren door de meeste mensen toch echt als huisdieren beschouwd.

Toch als huisdier beschouwd | Foto: publiek domein

Vanwege de grote ophef maakte waarnemend president van de Canarische Eilanden, Angel Victor Torres, op een persconferentie bekend de maatregel weer in te trekken. Naar zijn zeggen moet de volgende regering maar over de voortgang van het volgende jachtseizoen beslissen.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Jennie Cools