De feesten van San Fermin in de Spaanse stad Pamplona zijn voorbij. Dit jaar met 60 dode stieren die op gruwelijke wijze in een stierengevecht zijn gestorven. Acht dagen lang vonden er stierenrennen plaats met telkens zes stieren, die in de avond aan hun einde kwamen. In totaal 48 stieren die de dag begonnen met veel stress, zich voortbewegend door een schreeuwende massa mensen. 48 stieren die ten dode waren opgeschreven.

60 dode stieren
60 dode stieren in Pamplona | Foto: publiek domein

Tijdens de feesten van Pamplona vinden er dagelijks stierengevechten plaats. Op de eerste dag vond er een novillada plaats, een stierengevecht met zes jonge stieren. Op de tweede dag een rejoneo, een stierengevecht met volwassen stieren met een stierenvechter te paard. Het paard heeft tijdens de rejoneo een grotere kans om gewond geraakt dan bij het klassieke stierengevecht. Dit komt omdat het paard geen enkele bescherming om zijn lichaam heen draagt. En tussen dag 3 en 10 vonden er iedere avond stierengevechten plaats met de stieren die meededen aan de stierenrennen. Hieronder beelden  van een stierengevecht in Pamplona (let op, het gaat hier om schokkende beelden).

En zij zijn niet de enige dieren die lijden. Denk aan de ossen die iedere ochtend meelopen met de zes stieren. En na iedere stierenren, als de stieren in de arena zijn aangekomen en op stal staan, mogen de feestgangers zich in de arena vermaken met jonge koeien. Dit levert heel veel stress voor de jonge dieren. Iedere ochtend weer. Onze eindredacteur Estefania Pampin Zuidmeer reisde in 2019 voor CAS af naar Pamplona:

“De dieren zien er vooral kwetsbaar en gestrest uit. De koeien die losgelaten worden in de arena weten niet waar ze heen moeten. Het zijn groepsdieren die de rust van de wei gewend zijn. Een gigantisch contrast met de chaos in de arena, de snelle bewegingen en de harde geluiden.”

Europese subsidies

Het Comité Anti Stierenvechten (CAS) wil het einde van het subsidiëren van het stierenvechten met Europese landbouwsubsidies. In de meeste landen in Europa is het stierenvechten verboden, toch betalen alle Europese burgers hieraan mee. Geschat wordt dat er in Spanje in totaal 629 miljoen euro aan subsidiegeld bij het stierenvechten terechtkomt. 130 miljoen zou afkomstig zijn van landbouwsubsidies vanuit de Europese Unie.

Toerisme

Jaarlijks gaan duizenden toeristen uit Spanje, maar ook uit andere landen zoals Nederland, de Verenigde Staten, Australië, het Verenigd Koninkrijk, etc. naar Pamplona om deel te nemen aan de stierenrennen. Zo raakte afgelopen week een 58-jarige Nederlander gewond tijdens de stierenrennen van Pamplona. Veel buitenlandse toeristen weten niet dat de stieren die meelopen in de stierenrennen gedood zullen worden. CAS vraagt toeristen om niet naar de stierenrennen van Pamplona te gaan en het stierenvechten in stand te houden.

18.000 feesten met dieren

CAS en AnimaNaturalis werken in een gezamenlijke campagne die als doel heeft het beëindigen van de wrede stierenfeesten in Spanje. Momenteel zijn ze bezig met het grootste en diepste onderzoek ooit naar de meer dan 18.000 stierenfeesten die per jaar in Spanje plaatsvinden.

Tot slot, teken de petitie van CAS en AnimaNaturalis voor het einde van de wrede stierenfeesten in Spanje!

Bron:

©AnimalsToday.nl Estefania Pampin Zuidmeer