Maple Farm Sanctuary, een non-profit boerderijdierenreservaat in Massachusetts, is een veilige haven voor dieren, maar dat was niet altijd zo. Oprichtster Cheri Ezell-Vandersluis was een geitenboer en haar man Jim Vandersluis was melkveehouder.

boerderijdierenreservaat
Geitje Sage | Foto: Maple Farm Sanctuary/Facebook

Cheri en Jim hebben elkaar jaren geleden overtuigd dat het houden van geiten voor hun melk een ‘betere’ optie was dan voor het vlees. Maar het echtpaar realiseerde al snel hoe afschuwelijk wreed de zuivelindustrie is. Hun geiten moesten ieder jaar bevallen om melk te produceren, wat leidde tot een grote populatie babygeiten. Al deze baby’s houden was niet te doen, dus zoals de meeste melkveehouders verkochten ze de babygeiten aan het slachthuis. Dit hield Cheri echter niet lang vol:

“De baby’s keken in mijn ogen met vertrouwen, verwondering en angst. Jim en ik stonden vaak bij de poort te luisteren naar het gehuil van onze baby’s toen ze weggereden werden.”

Wreedheid zuivelindustrie
Hoewel veel mensen nog steeds niet weten hoe het leven van een melkkoe er nou echt uitziet, is de kennis over de wreedheid in deze industrie gelukkig aan het stijgen. Helaas krijgt het leven van een melkgeit niet dezelfde aandacht. Geiten ervaren hetzelfde robotachtige bestaan als hun rundervrienden. In de industriële melkveebedrijven worden de dieren met duizenden tegelijk gemelkt door machines. Ze worden geïnjecteerd met hormonen en antibiotica om ongeveer tien keer de hoeveelheid melk te producten die zij zonder die troep zouden geven. Na het ervaren van dit morele conflict hebben de Vandersluisen nu hun leven en land gewijd aan het opvangen van mishandelde, verlaten en ongewenste dieren.

Voedselkeuze
Deze twee zijn gelukkig niet de enigen boeren die het roer hebben omgegooid: ook geitenboeren Carol en Julien Pearce namen de stap. Ze staan bekend als awardwinnaars met hun geitenkaas, maar tegenwoordig is hun boerderij een opvang voor voormalige zuiveldieren en maken ze tevens veganistische kazen. Hun slogan is ‘onze kaas redt dieren’ en laat de wereld zien hoe krachtig onze voedselkeuzes kunnen zijn.

Bron: One Green Planet ©AnimalsToday.nl Sophie Janssen