Het bestaan van een mysterieuze reusachtige rat die in het dichte regenwoud van de Salomonseilanden leeft en kokosnoten eet is eindelijk bewezen. Decennia lang bestond het vermoeden dat deze in bomen levende rat bestond, maar hij was nog nooit officieel beschreven. Helaas moet het dier meteen al vermeld worden als bedreigde diersoort.

De Uromys vika | Foto: screenshot video News, Science, Tech and Health/YouTube

In 1995 wordt voor het eerst in een publicatie geschreven over ‘een zeer grote rat die kokosnoten eet’, maar behalve de lokale bevolking van de Salomonseilanden was er nooit een officiële waarneming gedaan. Daarom besloot onderzoeker Tyrone Lavery van het Field Museum in Chicago in 2010 om de rat te gaan zoeken. Maar ondanks veel speurwerk en cameravallen vond hij alleen behoorlijk grote rattenkeutels.

Vika
De kokosnoot-etende rat wordt door de lokale bevolking ‘vika’ genoemd, maar omdat Lavery het dier niet kon vinden was zijn aanvankelijke conclusie dat ze het wellicht gewoon over de zwarte rat hadden. Maar toen in 2016 een boom werd omgehakt, kwam met het omvallen daarvan ook een 45 centimeter lange rat mee naar beneden. Het dier woog zo’n anderhalve kilo. Helaas overleefde de rat de val niet, waarbij hij ook nog eens zijn staart verloor. Later is er nog een levend exemplaar gevonden, zie onderstaande foto:

kokosnoten
Foto: Tyrone Lavery via News, Science, Tech and Health/YouTube (screenshot)

Uit een zorgvuldige studie van de schedel en het DNA van het eerder gevonden dode dier is gebleken dat het om een nieuwe soort mozaïekstaartratten (Uromys) gaat, die naar alle waarschijnlijkheid een paar miljoen jaar geleden uit Australië of Nieuw-Guinea kwam. Het dier heeft de officiële naam ‘Uromys vika’ gekregen. Tim Flannery, zoogdierdeskundige van de Salomonseilanden:

“Het is een van de meest verbazingwekkende ontdekkingen die in het nieuwe millennium zijn gedaan en geen moment te vroeg. Het dier wordt sterk bedreigd door de commerciële houtkap en er zijn dringend maatregelen nodig om zijn uitsterven te voorkomen.”

De rat is naar alle waarschijnlijkheid voor 100 procent een planteneter en vormt op geen enkele wijze een bedreiging voor de volksgezondheid.

kokosnoten
De staart geeft deze soort zijn naam | Foto: Tyrone Lavery via News, Science, Tech and Health/YouTube

Habitat
De totale oppervlakte van het leefgebied van de rat wordt door onderzoeker Lavery ingeschat op ​​slechts 81 vierkante kilometer. Hij wil geld gaan inzamelen zodat er een post voor rangers gebouwd kan worden die zich moeten gaan inzetten voor de bescherming van de kokosnoot-etende reuzenrat. Ook wordt de IUCN gevraagd om het dier zo snel mogelijk op de lijst van bedreigde diersoorten te plaatsen.

Bronnen: The Guardian, News, Science, Tech and Health/YouTube ©AnimalsToday.nl Bart van Riel