Luiaards in de Amazone lijden dagelijks onder de groeiende trend van selfies op de sociale media. Dat blijkt uit onderzoek van de internationale dierenbeschermingsorganisatie World Animal Protection. Ook andere Zuid-Amerikaanse exoten, zoals vogels, groene anaconda’s, dolfijnen, kaaimannen en reuzenmiereneters worden gelokt, gevangen gehouden en mishandeld. Enkel en alleen voor een vakantiekiekje.

selfies
Op de foto met een luiaard | Foto: Doortje Klinkenbergh (WAP NL)

World Animal Protection deed onderzoek naar het gebruik van wilde dieren voor selfies in de Amazone. De conclusie: direct contact met wilde dieren wordt vaker wel dan niet aangeboden en dit contact veroorzaakt veel dierenleed. Ook blijkt er een enorme selfietrend met wilde dieren gaande: op Instagram steeg het aantal selfies met wilde dieren sinds 2014 met 292 procent. 40 procent hiervan is ‘slecht’: het gaat om foto’s waarop iemand een wild dier knuffelt, vasthoudt of er anderszins onverantwoord mee omgaat.

selfies
Foto: Doortje Klinkenbergh (WAP NL)

Voor deze selfies worden wilde dieren in de Amazone uit hun natuurlijke omgeving gehaald en gevangen gehouden om door gidsen gebruikt te worden in het toerisme. De dieren worden veelvuldig mishandeld en overlijden vaak door stress, ziektes en verwondingen. De groeiende vraag naar schadelijke selfies met wilde dieren is niet alleen een ernstig dierenwelzijnsprobleem, maar ook een conservatieprobleem. Uit dit onderzoek blijkt dat meer dan 20 procent van de diersoorten in kwestie wordt bedreigd met uitsterven. Meer dan 60 procent van de gebruikte soorten is beschermd.

selfies
Foto: Doortje Klinkenbergh (WAP NL)

Luiaards
Speciale aandacht in dit onderzoek is er voor de schattig uitziende luiaard. Dit dier is populair voor het maken van selfies vanwege zijn lieflijke voorkomen. Maar luiaards zijn ook fragiel. Door hun lage metabolisme hebben zij 15 tot 18 uur slaap per dag nodig en moeten ze zich veelvuldig verplaatsen om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Als toeristische attractie ingezet worden betekent daarom direct levensgevaar voor deze dieren. Luiaards die in het toerisme belanden, leven vaak niet langer dan zes maanden. Pascal de Smit, directeur World Animal Protection Nederland:

“De selfie met wilde dieren is een trend die gevoed wordt door toeristen. De realiteit voor deze dieren is dat zij verschrikkelijk lijden. Zo worden wilde luiaards gevangengenomen en met touw vastgebonden aan bomen. Grote kans dat zij binnen zes maanden na gevangenschap overlijden. We zagen vogels zoals toekans met ernstige abcessen, groene anaconda’s die ernstig verwond en uitgedroogd waren en kaaimannen die in bedwang werden gehouden met rubberen banden om hun kaken. Ook ontdekten we een zeekoe in een kleine tank in de voortuin van een lokaal hotel en zagen we hoe een reuzenmiereneter geslagen werd door zijn eigenaar.”

selfies
Sollen met een miereneter voor een selfie | Foto: Doortje Klinkenbergh (WAP NL)

Richtlijnen voor selfies
World Animal Protection roept lokale overheden op om wetten te handhaven en er zo voor te zorgen dat reisbureaus en reizigers de huidige wetten rond dierenwelzijn naleven en stoppen met het uitbuiten van wilde dieren in de Amazone. De dierenbeschermingsorganisatie lanceert ook richtlijnen voor selfies met wilde dieren, waarmee toeristen wordt gevraagd zich te houden aan regels voor het maken van foto’s met wilde dieren: alleen in de vrije natuur en op afstand.

selfies
Laat je tijdens de vakantie niet verleiden tot het maken van selfies met wilde dieren! | Foto: Doortje Klinkenbergh (WAP NL)

Persbericht World Animal Protection