Per 1 juli gelden er zwaardere straffen voor dierenmishandeling in de Amerikaanse staat Virginia. Vanaf de zomer wordt dierenmishandeling aangemerkt als misdrijf en niet meer als overtreding van de lichtste categorie. ‘Tommie’s Law’, de wet die dit mogelijk maakt, is vernoemd naar pitbull Tommie.

dierenmishandeling
Voortaan zwaardere straffen voor dierenmishandeling Virginia | Foto: Pixabay

Tommie kwam vorige maand op een zeer afschuwelijke manier om het leven. Vastgebonden aan een paal en ondergedompeld met benzine werd hij in brand gestoken. Naar alle waarschijnlijkheid ter entertainment van mensen. Tommie werd levend maar ernstig verbrand binnengebracht bij het lokale dierenasiel in Richmond. Na een vijf dagen durend gevecht is Tommie omgeven door liefde van de medewerkers van het asiel overleden. De politie is nog op zoek naar de daders die Tommie in de brand hebben gestoken. Voor de tip die leidt naar de aanhouding van de daders is een bedrag van 25.000 dollar aangeboden.

https://www.facebook.com/Richmond.Animal.Care.and.Control/photos/a.728801013797563/2854009274610049/?type=3&theater

 

Het verhaal van Tommie heeft de wetgevers in Virginia diep geraakt. Zij hebben de dierenbeschermingswet die afgelopen week door de gouverneur is getekend dan ook naar hem vernoemd. De aanleiding om de wet aan te scherpen is veroorzaakt door een andere dierenmishandelingszaak, namelijk die van hond Sugar. Sugar werd door zijn eigenaar mishandeld met een machete. Onder de huidige wet kon de eigenaar hiervoor niet met iets substantieels worden gestraft.

Het initiatief voor het aanpassen van de wet is afkomstig van senator Bill DeSteph. Hij laat weten:

“Wij hebben van vele gehoord dat zij net als ons geloven dat iemand die een hond of kat mishandelt een gevaar is voor de publieke veiligheid, en dat deze mensen met ernst moeten worden behandeld. We zijn verdrietig om Tommie en Sugar, maar dankbaar dat hun verhalen mogen bijdragen aan deze belangrijke stap vooruit in de wetgeving.”

DeSteph laat het niet bij het aanpassen van de wetgeving in zijn eigen staat Virginia. Hij heeft plannen om de wetgeving ter inspiratie door te sturen aan alle andere staten in de Verenigde Staten. Ook wil hij samenwerken met dierenwelzijnsorganisaties om de wetgeving elders te introduceren. Volgens de senator zijn dierenmishandelaars gevaarlijk. Er is een duidelijk verband tussen het mishandelen van dieren en het plegen van andere delicten. Sommige Amerikaanse staten zijn om die reden dierenmishandelaars, net als plegers van seksuele delicten, gaan opnemen in een register.

Bron: One Green Planet

©AnimalsToday.nl Lianne Raat