Afgelopen vrijdag zijn er zeker 150 walvissen gestand in een baai in het zuidwesten van Australië. Helaas blijk dat maar 6 kortvinnige grienden de stranding hebben overleefd.

stranding
In Australië vond vrijdag een massastranding van grienden plaats | Fotocredit: air freelancer Flickr via Compfight cc

De dieren spoelden donderdagnacht aan in Hamelin Bay, zo’n 315 kilometer van Perth. Rond 6 uur in de ochtend werd de groep gevonden door een plaatselijke visser. Zeker de helft van de walvissen was toen al overleden.

Meer dan 100 vrijwilligers probeerden met man en macht de dieren in leven te houden, maar het slechte weer en ook het gevaar voor haaien die op de dode dieren afkwamen bemoeilijkten de reddingsactie. Gevreesd wordt dat de dieren die terug naar zee zijn gebracht wederom gaan stranden.

Waarom de dieren stranden is een raadsel, maar er zijn wel theorieën over. Grienden spoelen vaak in grote groepen aan, men spreekt dan van een massastranding. In 1985 spoelden vierhonderd dieren aan in Nieuw-Zeeland. Het is de grootste bekende stranding ooit. De oorzaak ervan is (nog) niet achterhaald. Mogelijk speelt de onderlinge sociale verbintenis tussen de dieren een belangrijke rol. Als één dier strandt, volgt namelijk vaak de hele groep. Mogelijk jagen de dieren te lang op een prooi, maar het kan ook zijn dat ze een zieke walvis willen beschermen. Een gestrande walvis zou signalen van stress uitzenden.

De griend is een walvisachtige uit de dolfijnenfamilie. Grienden leven in groepen en laten niet snel zwakke of overleden soortgenoten achter.

Vaak ook stranden groepen grienden aan op dezelfde locatie. Zo ook in Hamelin Bay. Daar spoelden in 2015 meer dan 20 dieren aan en ook in 2009 was het raak; toen stranden 80 dolfijnen en grienden.

Bronnen: HLN, The Guardian ©Animals Today