In haar column bekijkt Lonneke Engel de mogelijkheden om politieagenten met PTSS te ondersteunen met een getrainde pitbull. Pitbulls zijn uitstekende dieren om ingezet te worden voor een positief doel, en kunnen hiervoor goed getraind worden. Juist de pitbull die door de vele bestaande vooroordelen tot de moeilijk plaatsbare honden behoort. Lonneke laat zien dat de pitbull een hond is met veel positieve facetten en zeer nuttig kan zijn voor de maatschappij. Lees haar column hier:

pitbulls
Ranger uit het asiel in Nederland | Foto: Tysy Photography

Laatst kon men in het nieuws lezen dat veel politieagenten te kampen hebben met PTSS (Post Traumatic Stress Syndroom) veroorzaakt door traumatische gebeurtenissen tijdens het werk. Dit legt een grote druk op de maatschappij, niet alleen doordat er veel kosten gemoeid zijn met de ondersteuning en uitval van politieagenten, ook moeten andere politieagenten het werk opvangen. “De korpsleiding zegt dat de politie blijvend wil investeren in het behandelen van PTSS.” Daarvoor heb ik nog een “out of the box” aanbeveling die niet alleen de politieagent, maar ook de maatschappij op verschillende manieren helpt. Een manier die in mijn ogen door de regering gestimuleerd zou moeten worden.

PTSS
Zelf kamp ik al 5 jaar met een stress stoornis. PTSS en andere stressstoornissen kunnen je als persoon compleet lamleggen. Dat je ineens niet meer kan functioneren, zowel geestelijk niet, en fysiek niet. Terwijl je vroeger wellicht bekend stond als sterk persoon die alles aankan, kan je ineens niets meer. Vaak word je ook regelmatig fysiek flink ziek door de stress. Het heeft een grote impact op je hele leven. Veel mensen met PTSS worden door de plotselinge paniek en angstaanvallen ook bang om iets te ondernemen. Velen belanden thuis, en komen de deur niet meer uit, bang voor wat er kan komen. Hoe kom je daar dan weer uit?

Als eerste is een gesprekspartner welkom. Iemand die je kan begeleiden in het verwerken van je trauma. Dit op een regelmatige basis, zodat er structuur in je leven komt. Iets waar je houvast aan kunt hebben. Deze persoon, of een vriend of familielid zou ook als zogenaamde ‘buddy’ kunnen fungeren. Iemand die je helpt simpele huishoudelijke taken in huis of boodschappen te doen, want dat durf en kan je niet zo goed meer alleen, omdat je niet meer kan vertrouwen op jezelf.

Hond als buddy
Maar wat als zo’n buddy die je begeleidt een hond is? In Amerika weten ze wat voor positieve invloed een hond heeft op je gezondheid. Dit komt onder andere doordat tijdens het aaien van de hond er serotonine, het ‘feel good’ hormoon vrijkomt bij een mens, die het immuunsysteem een boost geeft, en waarvan ook gezegd wordt dat het depressies kan verminderen. Daarbij hebben mensen met een hond vaker een lagere bloeddruk, minder cholesterol en minder kans op hart en vaatziektes. Doordat men dagelijks met de hond moet wandelen, verminderen depressies, angsten en wordt de persoonlijke gezondheid verbeterd. Je kan zelfs door wandelen wat kilo’s teveel kwijtraken. Het constant met een hond samen te zijn, helpt mensen weer routine te krijgen waardoor ze ook weer grip te krijgen op hun leven. Allemaal onderdelen die een persoon met een psychisch of fysiek probleem er bovenop kan helpen. Met een hond wandelen is een simpel en in vergelijk goedkope behandeling, en geeft vaak voldoening, rust en kleine momentjes van intens geluk. Ik woon in New York City, USA, en heb zelf ook een hulphond Bane die mij elke dag daarbij helpt. Ik kan niet beschrijven wat dat voor mij betekent. Naast dat hij vele taken kan uitvoeren voor mij, zorgt hij er ook voor dat ik weer redelijk normaal kan functioneren en daar ben ik hem heel erg dankbaar voor.

PTSD Dog
In de Verenigde Staten mogen mensen met PTSS problemen – in het Engels PTSD: Post Traumatic Stress Disorder –  een ‘PTSD Dog’ hebben. Naast dat men in Amerika verschillende types geleidehonden heeft (zo heb je naast Seeing Eye Dogs, en PTSD dogs ook Diabetes dogs en Seizure dogs die kunnen ruiken wanneer hun baasje een aanval krijgen) heeft elke van deze geleidehonden een ander talent en kunde nodig, passende bij het gezondheidsprobleem van de baas. Veel PTSD honden in Amerika zijn pitbullachtige honden die uit het asiel worden gehaald door Stichtingen die deze honden trainen voor PTSD slachtoffers, waaronder veel veteranen uit het leger, en politieagenten.  In Amerika kijken ze naar het talent van een hond, niet naar het uiterlijk. Pits for Patriots, Pets for Vets en Paws for Veterans zijn een aantal voorbeelden van dergelijke stichtingen.

Pitbulls
Waarom pitbulls? Omdat de asiels in Amerika overvol zitten met dit soort honden, en deze honden vaak uitzonderlijk makkelijk te trainen zijn voor de moeilijkste taken. Pitbullachtige honden staan erom bekend graag bij de mens te zijn, en zijn ook enorm gefocust op de baas. Twee karaktereigenschappen die belangrijk zijn voor een hond die 24/7 zijn baasje in de gaten moet houden. Pitbulls voelen emoties feilloos aan. Daarom zijn ze ook geschikt om te leren herkennen wanneer het stresshormoon van de baas te hoog is, of wanneer de baas in de nacht een nachtmerrie heeft. Dan kunnen ze de baas daar uit halen of waarschuwen voordat een paniekaanval uit de hand loopt. Het scala van taken die deze honden kunnen leren lijkt oneindig, ik zal er in een volgend artikel dieper op in gaan. Daarnaast zijn veel pitbulls in tegenstelling tot wat men denkt, de liefste honden die ik ken. Zo werd pitbull Kasper uit het asiel een service dog. Of pitbull Brutus die in staat is om zonder training te waarschuwen wanneer de epileptische aanvallen van een 2 jarig jongetje zich voordoen. En pitbull Jada die mishandeld werd is ook een service dog geworden:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Politieagenten
Mijn aanbeveling is dus om politieagenten die daarvoor open staan, te matchen met een geschikte en geteste (pitbullachtige of andere) hond uit het asiel, en hen te begeleiden met de hond zodat de hond kan leren de politieagent te ondersteunen. Deze honden zijn ontzettend intelligent en krijgen op dit moment niet de aandacht en training die ze nodig hebben in de asiels. De asiels zitten ook in Nederland overvol met dit soort honden, en men weet niet wat ze er mee aan moeten. Dus velen krijgen een spuitje. Dat zou niet mogen gebeuren, zeker niet als er goede alternatieven zijn!

Vanuit een situatie waarin een bepaalde politieagent dagelijks werkt met een hond, zou deze politieagent wanneer hij of zij weer kan werken, aan het werk gezet kunnen worden met zijn PTSS hond als politiehond. Niet alleen zijn ze dan een team, de hond kan ook tijdens het werk controleren of het goed blijft gaan met de baas zodat ze niet weer ziek uitvallen, maar ook tijdens patrouilles werken als surveillancehond. Je raakt PTSS namelijk nooit meer helemaal kwijt, dus moet je er mee zien te leven, en dus ook op je werk. Pitbullachtige honden hebben alles in de gaten, en stralen ook autoriteit uit. Daarnaast hebben ze ook andere talenten die essentieel zijn voor politiewerk: als pitbulls al verschil in hormoon en enzyme-uitscheiding van een mens kunnen ruiken, dan kunnen ze zeker onraad ruiken tijdens een patrouille. Sommige pitbulls kunnen zelfs aan de slag als bomb squad of narcotics dog. Deze honden kunnen veel dingen tegelijk, zolang ze maar een team zijn met hun baas. Enkele voorbeelden:

Pitbull politiehond Kiah in Poughkeepsie is narcotics dog:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Politiehond Leonard in Ohio:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Politiehond Apollo in Tukwila, Washington:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Karakter Pitbulls
Pitbulls zijn van nature niet mens agressief, maar dwingen wel een natuurlijk respect af bij mensen. Ze hebben het nodig om commando’s te krijgen van de baas, en willen graag de baas ‘pleasen’. Het wordt tijd dat we deze kwaliteiten van pitbullachtigen gaan omarmen en er op een positieve manier mee gaan werken. Deze karaktereigenschappen worden door slechte mensen op de meest beestachtige wijzes misbruikt, maar zelfs veel pitbulls die mishandeld zijn geweest, kunnen zich aanpassen aan een nieuwe situatie en weer goed functioneren in een nieuwe taak die van ze gevraagd wordt. Daarom zijn er veel mishandelde pitbulls die in de Verenigde Staten worden hertraind als service dog, maar ook als politiehond.

Dat deze honden zo vergevingsgezind zijn, is ontzettend bijzonder. Daar mag ook meer aandacht voor zijn, en ook asiels zouden specialistische training moeten doen met deze honden, gefocust op het uitvoeren van functionele taken, in plaats van trucjes. Dit zijn geen ‘trucjes’ honden, dit zijn werkhonden. Ze zijn gewoon hoogbegaafd en dat wordt op dit moment door veel mensen niet begrepen. Ze zijn niet zoals andere honden. Ze zijn juist meer geschikt dan vele andere honden om met een positief doel ingezet te worden in de maatschappij.

pitbulls
Bane en Lonneke Foto: Dirk Verest

Met mijn idee helpen we in Nederland politieagenten, PTSS slachtoffers, asielhonden, de Nederlandse maatschappij die veiliger wordt, en op alle manieren wordt er ook nog flink geld bespaard op dure ras politie en of service honden en ziektekosten van agenten. Wat wil je nog meer? Echt een Win-Win situatie als je het mij vraagt!

Volg United Dog Squad voor verhalen van bewuste en verantwoordelijke (pitbull ) eigenaren in Nederland en hun geweldige honden! www.facebook.com/uniteddogsquad

Lonneke schreef eerder voor AnimalsToday.nl over pitbulls:

  1. Hoogrisicohonden hetze
  2. Pitbull gevaarlijkste hond?

Lonneke Engel was jarenlang een van Nederlands meest succesvolle topmodellen en woont inmiddels 15 jaar in New York City. In 2008 studeerde Lonneke af als Certified Health Counselor, en startte ze haar website www.OrganiceYourLife.com.

@AnimalsToday.nl