Twee orang-oetans zijn in Ketapang op het Indonesische deel van het eiland Borneo gered door de politie en International Animal Rescue (IAR). De twee dieren, een mannetje van een jaar en een vrouwtje van rond de 8 maanden, zaten opgesloten in kleine hokken bij de online smokkelaar en waren gereed voor verzending naar hun koper.

orang-oetans
Jonge orang-oetans gered van online smokkelhandel | Foto: mammita Flickr via Compfight cc

De Orang Oetans zijn door politiemensen van de Rapid Response Unit bevrijd uit hun hokken en overgebracht naar IAR, die op dit moment voor de dieren zorgt. De twee zijn er niet superslecht aan toe, wel zijn ze allebei uitgedroogd en kampen ze met stressverschijnselen. Een van de apen schommelt heen en weer. Dit is geen natuurlijk gedrag en wordt veroorzaakt door een overmaat aan stress.

Tijdens de inval is er een man opgepakt voor de illegale handel in wilde dieren. Op dit moment wordt er nog verder onderzoek gedaan. Mogelijk behoort de man tot een internationale groep van online smokkelaars van wilde dieren.

Voordat de Orang Oetans gevangen zijn genomen zijn zij weggehaald bij hun moeders die vermoedelijk dood zijn geschoten toen ze hun jongen probeerden te beschermen. De illegale handel in Orang Oetans vormt een van de grootste bedreigingen voor het voortbestaan van deze apensoort.

Bron: World Animal News ©AnimalsToday.nl Lianne Raat