Advocaat Wim Anker viert dierendag samen met de door Red een Legkip van de slacht geredde legkippen ‘dames De Wit’. Voor de productie van eieren zaten de twee legkippen anderhalf jaar opgesloten in kooien van draadgaas in de pluimvee-industrie. Zij werden vlak voordat zij naar de slacht zouden gaan vrijgekocht door Red een Legkip.

Wim Anker
Geredde legkippen ‘dames de Wit’ | Foto: Red een Legkip

Wim Anker die zich het ellendige lot van de kippen in de pluimvee-industrie aantrekt, adopteerde onlangs de ‘dames De Wit’. Bij Wim Anker in de tuin kunnen zij eindelijk kip zijn en genieten van hun leven door te zonnen, een zandbad te nemen en te scharrelen met hun pootjes door het gras. Deze kippen, die zoveel ellende hebben meegemaakt, eindelijk te zien genieten is prachtig! Wim Anker raadt daarom iedereen die een tuin heeft en van dieren houdt aan om geredde legkippen uit de industrie bij Red een Legkip te adopteren zodat deze dieren eindelijk het leven krijgen waar zij recht op hebben.

Wim Anker
Advocaat Wim Anker met een geredde legkip | Foto: Red een Legkip

Kip het meest mishandelde dier
Nederland telt ruim 500 miljoen vleeskuikens die jaarlijks aan obestias lijdend ziek gemaakt worden, geen kuikenwaardig leven hebben en gruwelijk aan hun einde komen. Daarnaast worden er jaarlijks 46 miljoen legkippen gebruikt voor de productie van eieren. 46 miljoen hanenkuikens worden na hun geboorte gelijk versnipperd of vergast. Ruim zes miljoen legkippen zitten nog altijd gevangen in kooien. Kooikippen kunnen zich letterlijk niet als kip  gedragen en zitten massaal opeengepakt in kooien op bodems van draadgaas. Ze kunnen niet scharrelen, laat staan een zandbad of een zonnebad nemen.

Red een Legkip
Geredde kooikip | Foto: Red een Legkip

Doordat deze industriekippen zich niet natuurlijk kunnen gedragen en zich niet voor elkaar kunnen verschuilen staan ze permanent onder stress en pikken zij zichzelf en elkaar kaal. De legkippen die Red een Legkip van de slacht redt zijn pas rond de 17 maanden oud wanneer ze gevangen worden op een manier die pure dierenmishandeling is en die kneuzingen en botbreuken veroorzaakt. Ze worden vervolgens ruw in kratten gepropt en in een vrachtwagen richting een slachthuis in België of Polen getransporteerd om daar op gruwelijke wijze gedood te worden.

Over Red een Legkip
Vlak voordat de legkippen naar de slacht gaan, biedt Red een Legkip de pluimveehouder aan om voor hetzelfde bedrag dat hij anders krijgt voor de slacht een aantal kippen  te verkopen. Red een Legkip heeft inmiddels acht opvangen (waaronder ook één in België en Duitsland) waar de kippen die gered zijn eerst kunnen aansterken.

Als de kippen eraan toe zijn om naar hun nieuwe huis te gaan, worden ze herplaatst bij mensen die hebben aangegeven de kippen een goed leven te willen geven in hun tuin, waar de dieren tot hun (natuurlijk) einde mogen rondscharrelen. Kippen die nooit als kip hebben mogen leven omdat ze hun hele leven nog geen daglicht hebben gezien, die niet buiten konden scharrelen, die zich niet konden terugtrekken en die zich op draadgaas of massaal opgesloten in een schuur moesten zien te handhaven, krijgen daardoor eindelijk de kans om te voelen hoe het is om als een echte kip te leven in vrijheid.

In vrijheid leven | Foto: Pixabay

Adoptie
Mensen die een aantal geredde legkippen een goed leven willen geven, kunnen zich nadat zij akkoord zijn gegaan met de  plaatsingsvoorwaarden aanmelden voor adoptie via het aanmeldingsformulier op de website van Red een Legkip.

Persbericht Red een Legkip