Begin oktober zijn zes natuur- en milieuorganisaties, waaronder Natuurmonumenten, de Zeeuwse Milieufederatie en Stichting Duinbehoud, begonnen met de campagne en petitie ‘Word Baywatcher en bescherm de kust’, om de wildgroei van bouwinitiatieven aan de kust te voorkomen. En het blijkt dat velen zich ernstig zorgen maken over de plannen om de kuststrook vol te bouwen.

Baywatchers
Bescherm de kust, word Baywatcher | Foto: Marc Ryckaert (MJJR)/Wikipedia

De online petitie voor een betere bescherming van de Nederlandse kust is inmiddels door meer dan 50.000 mensen getekend. Maandagochtend stond de teller op 58.083 zogenaamde Baywatchers. De natuur- en milieuorganisaties hebben de noodklok geluid omdat zij vrezen dat vele nieuwe bouwplannen, voor ‘duizenden vakantiewoningen, duin-lodges en appartementen’, het landschap van zee, strand en duinen verloren zullen doen gaan. De organisaties roepen daarom iedereen op om Baywatcher te worden om de belaagde kust te beschermen

Belgische toestanden
De plannen van het kabinet kwamen net voor de kerst naar buiten en riepen veel weerstand op bij de natuurorganisaties. Ze zijn bang voor toestanden zoals aan de Belgische kust waar de kuststrook vol staat met vakantiewoningen en appartementen. Er blijken steeds meer plannen te komen voor bouwprojecten in de duinen en op de stranden van Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden, een angstbeeld voor de organisaties die de petitie hebben opgezet:

 “Ons schrikbeeld is een veel te volgebouwde kust. Samen met provincies, gemeenten en ondernemers kunnen we ervoor zorgen dat dit NIET bij ons gebeurt.”

Directeur Marc Argeloo van de Zeeuwse Milieufederatie gaf eerder aan erg blij te zijn met de velen reacties :

“Het is heel mooi om te zien dat er vanuit de samenleving zo’n grote respons komt op de zorg die wij hebben. Actiegroepen waar wij al contact mee hebben, zijn erg blij met deze actie, maar ook vanuit de Randstad kwam er direct respons.”

Inmiddels hebben ook andere organisaties waaronder WNF, de Waddenvereniging en de Vogelbescherming zich bij het initiatief aangesloten. Teken de petitie hier.

Bronnen: Vroege Vogels, PZC ©PiepVandaag.nl