De Duitse politie heeft dinsdagavond 34 puppy’s en jonge honden kunnen bevrijden uit de handen van vermoedelijke illegale hondenhandelaren. De dieren waren duidelijk verzwakt en zijn door de politie overgedragen aan het dierenasiel in Düsseldorf.

Duitse politie redt 34 hondjes van illegaal diertransport
Een van de door de Duitse politie bevrijde hondjes | Foto: Politie Düsseldorf

De politie kwam de twee mannen die worden verdacht van het illegaal transporteren van dieren en daarmee het overtreden van de Duitse dierenbeschermingswet (Tierschutzgesetz) op het spoor door een tip van een getuige. Deze persoon meldde dat zij een verdacht busje had zien rijden. De patrouillerende agenten die het busje met Hongaarse kentekenplaten controleerden konden hun ogen niet geloven. In het busje zaten maar liefst 34 honden op elkaar gestapeld in kisten. De honden, waarvan velen nog pups, vertoonden tegenover de agenten apathisch gedrag. Het is duidelijk dat de honden al een hele tijd geen eten hadden gehad, laat staan water. Ook was er doordat de transportkratten zo dicht op elkaar waren gestapeld geen toevoer van verse lucht mogelijk.

De bestuurder en de bijrijder zijn twee mannen van 24 en 29 jaar oud afkomstig uit Hongarije. Naast de honden werd er in het busje meer dan € 19.000 aan contanten, verschillende documenten met betrekking tot de honden en een laptop gevonden. Net als de honden zijn ook deze spullen in beslag genomen. De mannen zelf zijn gearresteerd.

.
Na een opsluiting van meer dan 24 uur in kleine kratten waren de puppy’s en jonge honden duidelijk blij met hun vrijheid en het eten dat zij kregen. De dieren worden onderzocht door een dierenarts. Het gaat om Franse Bulldogs, Carne Corso en West Highland Terriers. De recherche onderzoekt de overtredingen van de Duitse dierenbeschermingswet, de gepleegde fraude, valsheid in geschrifte en mogelijke belastingmisdrijven.

Ook in Nederland is een levendige handel in puppy’s afkomstig van broodfokhandelaren. Dierenwelzijnsorganisatie House of Animals komt hier al jaren tegen in actie. Met de website puppyexpress.nl, een rijdende puppywinkel, lanceerde zij onlangs de landelijke bewustwordingscampagne #MarktplaatsBedankt.

Bronnen:

Nederlanders bestellen massaal puppy’s via rijdende puppywinkel

©AnimalsToday.nl Lianne Raat