Vijf dierenorganisaties dringen bij de Utrechtse wethouder Van Hooijdonk aan op een diervriendelijke oplossing voor de vermeende overlast door hanen en hennen in de Utrechtse wijk Zuilen. De dieren zijn gedumpt en bewoners willen ze weg hebben, waarbij onorthodoxe maatregelen niet zouden worden geschuwd.

Zoek diervriendelijke oplossing voor gedumpte hanen en hennen in Zuilen
Zoek een diervriendelijke oplossing voor de gedumpte hanen en hennen in Zuilen | Foto: publiek domein

Comité Dierennoodhulp, Animal Earth, Dierenrechten Alliantie, Rechten voor al wat leeft en Diervriendelijk Nederland hebben gezamenlijk een brief gestuurd naar wethouder Van Hooijdonk, waarin ze haar een diervriendelijke oplossing aanbieden voor de hanenoverlast in de Utrechtse wijk Zuilen. De organisaties maken zich ernstige zorgen over het lot van deze gedumpte dieren en vinden dat het welzijn van de hanen en hennen voorop dient te staan. Uit eerdere berichtgeving in de media blijkt dat bewoners een petitie zijn gestart omdat ze de dieren weg willen hebben en een bewoonster die de kippen voert zelfs met de dieronvriendelijke ‘oplossing’ komt om iemand de nek van de hanen om te laten draaien.

Hanen en hennen wegvangen

De aangeboden diervriendelijke oplossing is om alle hanen en hennen uit het Julianapark en in de wijk Zuilen door het diervriendelijke vangbedrijf Hofganzen weg te laten vangen. De gevangen dieren worden daarna geplaatst bij Akka’s Ganzenparadijs in Dalen, waar ze goed verzorgd worden in de hanenopvang. De gevangen hennen zullen vanuit deze opvang zorgvuldig herplaatst worden. De organisaties melden in een persbericht:

“Uit het oogpunt van dierenwelzijn is het belangrijk om niet alleen de hanen, maar ook alle hennen in en rond het park weg te vangen. Anders is het dweilen met de kraan open en begint het dierenleed samen met de overlast binnen de kortste keren weer opnieuw.”

De organisaties willen graag op korte termijn een gesprek over deze diervriendelijke oplossing en ook willen ze graag in gesprek over hoe de gemeente dit massaal dumpen van hanen en hennen in de toekomst kan voorkomen.

Foto: publiek domein

Mochten de kosten voor het wegvangen door Hofganzen en het herplaatsen van de dieren in Akka’s Ganzenparadijs een probleem zijn voor de gemeente dan zijn de dierenbelangenorganisaties bereid om hiervoor een inzamelingsactie te organiseren. Niet alleen voor de dieren, maar ook voor veel bewoners die om de dieren geven zal het belangrijk zijn dat de dieren allemaal goed terecht komen.

Dumpen van hennen en hanen voorkomen

Het dumpen van dieren is dierenmishandeling en strafbaar volgens de Wet dieren. Met veel gedumpte dieren loopt het niet goed af. Vaak worden ze door een hond of ander roofdier gegrepen, ze komen onder een auto, of creperen langzaam door honger, dorst en ziekte. Gemeenten hebben een wettelijke plicht voor de opvang van zwerfdieren en daartoe behoren ook gedumpte hennen en hanen. Deze dieren kunnen er immers niets aan doen dat zij het slachtoffer geworden zijn van een eigenaar die zich moedwillig van hen heeft ontdaan.

Foto: publiek domein

Camerabewaking, waarschuwingsborden, aangifte doen en de gedumpte dieren gelijk wegvangen en onderbrengen bij een diervriendelijke opvang zijn zaken die het massaal dumpen van dieren kunnen voorkomen. Daarnaast dient er door de gemeente voorlichting gegeven te worden en is het belangrijk dat er een mentaliteitsverandering onder kippenhouders plaatsvindt. Het dumpen van de hanen is het gevolg van het ongebreideld fokken en het voor ‘de leuk’ uitbroeden van eieren. Meer dan de helft van de kuikens die uitgebroed worden is haan en ongewenst. De dierenorganisaties zijn van mening dat als je een dier geboren laat worden, het dier ook recht heeft op zijn of haar leven en je daar de verantwoording voor draagt, ongeacht het geslacht van het dier of de soort.

Bron:

  • Gezamenlijk persbericht Comité Dierennoodhulp, Animal Earth, Dierenrechten Alliantie, Rechten voor al wat leeft en Diervriendelijk Nederland
  • Lees de brief aan wethouder Van Hooijdonk (pdf)
  • Lees meer over Akka’s Ganzenparadijs:
    .

Akka’s Ganzenparadijs blij met grote opkomst donateursdag