Voor het eerst sinds 1918 hebben wetenschappers in Brazilië een nieuw soort rivierdolfijn ontdekt. Het dier werd gezien in de rivier Araguaia.

Araguaia rivierdolfijn
Araguaia rivierdolfijn

Volgens de onderzoekers zouden meer dan 1.000 dolfijnen van deze soort in de rivier leven. Rivierdolfijnen zijn zeer zeldzaam. Volgens het IUCN zijn slechts vier soorten rivierdolfijnen bekend, drie daarvan staan te boek als ‘ernstig bedreigd’.

De nieuw ontdekte dolfijnsoort is waarschijnlijk verwant aan de Orinocodolfijn, een soort die in de Amazone leeft.

“De ontdekking was onverwacht. Het gebeurde op een plaats waar iedereen ze vaak ziet, maar niemand heeft ooit echt goed naar hen gekeken”, aldus Tomas Hrbek, onderzoeker aan de Federal University of Amazonas.

Toch zijn de onderzoekers nog niet helemaal zeker van hun zaak een nieuwe rivierdolfijn te hebben ontdekt. Sommige experts twijfelen of het wel echt om een nieuwe soort gaat.

“In de wetenschap kan je nooit volledig zeker zijn. Wij keken naar het mitochondriaal DNA, naar de geslachten. De afwijkingen die wij hebben geobserveerd, zijn groter dan die tussen andere dolfijnsoorten”, verklaart Hrbek.

Over een naam zijn de wetenschappers het al wel eens. Zj zouden het dier graag naar zijn vindplaats willen noemen, namelijk naar de Araguaia. Tegelijk maken zij zich zorgen over de toekomst van de nieuwe soort. Zij hebben namelijk heel weinig aanwijzingen van genetische diversiteit aangetroffen. Ook de mens vormt een groot gevaar voor het voortbestaan van de soort.

Hrbek:

“De dolfijnen staan bovenaan de voedselketen en eten veel vis. Zij roven vaak visnetten leeg. Hierdoor zien vissers ze niet graag. De dolfijnen worden beschoten”.

De onderzoekers willen dat de soort dan ook op de Rode Lijst van de IUCN komt te staan.

Bron: DeMorgen.be ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven

Omroep Piep!