C&A sluit zich aan bij andere retailers die voor goed stoppen met de verkoop van angora na onthulling van PETA Azië. Beeldmateriaal laat werknemers zien die de vacht van schreeuwende konijnen trekken.

Angora - konijnen - C&A
Angorawolindustrie| Foto: PETA Azië

Na het zien van videomateriaal uit undercoveronderzoek over angora van PETA Azië, heeft retailer C&A bevestigd dat ze producten met angora permanent hebben verboden. Deze bekendmaking volgt na het vrijgeven van videomateriaal – gefilmd door een onderzoeker van PETA Azië in China, de bron van 90 procent van de angorawol in de wereld – waarin te zien is hoe werknemers op gewelddadige wijze de vacht van de lichamen trekken van schreeuwende konijnen die met vier poten vastgebonden zitten aan een plank of zelfs in de lucht hangen.

“Door het invoeren van een totaal verbod op producten met angora, heeft C&A de juiste beslissing genomen voor dieren en consumenten”, zegt persvoorlichter van PETA Nederland, Tim Zijlstra. “PETA verzoekt alle retailers om het voorbeeld van C&A te volgen en te laten zien dat wreedheid tegen dieren niet in winkels thuis hoort.”

De onderzoeker van PETA Azië heeft angorafokkerijen bezocht in China, waar geen straffen bestaan voor dierenmishandeling op konijnenfokkerijen en geen wettelijke standaarden, die de behandeling van dieren reguleren. De onderzoeker heeft konijnen vastgelegd – zeer gevoelige en sociale dieren – die in shock en alleen in kleine, vieze kooien zitten met een bodem van draadstaal, nadat hun vacht van hun huid is getrokken. Dit proces wordt elke drie maanden herhaald, voor twee tot vijf jaar, totdat de kelen van de konijnen worden doorgesneden en ze vervangen worden met nieuwe konijnen die hetzelfde lot te wachten staat.

De beslissing van C&A volgt na die van H&M, Marks & Spencer, Gaastra, Tommy Hilfiger, Scotch & Soda, Calvin Klein, Mango, Topshop en vele anderen die zich hebben toegewijd aan het verbieden van angora.

Persbericht PETA.nl

Omroep Piep!