Airbnb stopt met het promoten en aanbieden van dierenritten bij de Egyptische piramides in Gizeh. De organisatie volgt daarmee het voorbeeld van andere reisorganisaties. Het besluit van Airbnb kwam tot stand na overleg met dierenwelzijnsorganisatie PETA.

Dierenwelzijnsorganisaties strijden al langer voor de rechten van ezels, paarden en kamelen bij de Grote Piramides van Gizeh. PETA Azië heeft beelden vrijgegeven waarop duidelijk dierenleed te zien is bij de toeristische attractie. Door de media-aandacht namen reeds meer reisorganisaties afstand van het gebruik van dieren bij de toeristische attracties op de locatie. Airbnb volgt nu onder andere easyJet holidays en British Airways Holidays. Zij moedigen toeristen al langer aan om de piramides te bewonderen op een diervriendelijke manier. Helaas geldt dat niet voor alle reisorganisaties, zo blijft Booking.nl kamelenritjes rond Gizeh aanbieden.
Nederlandse valt man aan die ezel slaat
Afgelopen weekend kwam het in Egypte tot een aanvaring tussen een Egyptische ezeleigenaar en een Nederlandse dierenarts die zich al jaren inzet voor werkdieren in Egypte. Zo runt ze een kliniek nabij de piramiden in Gizeh, waar ze zieke en gewonde dieren uit de toeristenindustrie gratis bijstaat. Echter, afgelopen weekend was ze in Caïro, en vloog een man aan die in de stad zijn werkezel sloeg. Deze actie werd gefilmd en oogstte veel bijval; de man zelf zei de ezel slechts iets te willen leren.
Nederlandse gaat man te lijf in Egypte die ezel sloeg
— NOS (@nieuws.nos.nl) 13 april 2025 om 17:12
De paarden en kamelen in Gizeh worden gedwongen om urenlang toeristen te transporteren, vaak in extreme hitte en zonder schaduw. Ze krijgen daarbij vaak geen of te weinig water en voedsel. Onderzoekers van PETA Azië vonden ondervoede en gewonde paarden die eten zochten op nabijgelegen afvalverzamelplaatsen, waar zelfs dode dieren werden aangetroffen.
Onderdrukking op vroege leeftijd
De dieren worden regelmatig geslagen op gevoelige plekken, zoals hun testikels. Omdat ze uit angst kunnen spugen of bijten, worden ze gemuilkorfd. Dit heeft ernstige gevolgen voor hun gezondheid, onder andere kan het de botgroei bij jonge dieren beïnvloeden. Ook worden touwen of stokken door hun neusgaten gestoken, terwijl de neus een extreem gevoelig lichaamsdeel is.
Achter dierenritten gaat enorm veel leed schuil
Veel toeristen zijn zich niet bewust van het dierenleed dat schuilt achter de toeristische attracties met dieren, zoals dierenritten. Uithongeren en isolatie zijn veelgebruikte methoden om de geest van de dieren al op jonge leeftijd te breken, aldus PETA. Het doel van deze zogenaamde “training” is de dieren te laten gehoorzamen waardoor ze later kunnen meewerken aan toeristisch vermaak. Daarbij worden ze zonder voedsel vastgebonden op plekken zonder soortgenoten. Kamelen, ezels en paarden zijn sociale dieren; ze zoeken steun bij elkaar en bouwen lange vriendschappen op. Dit wordt onmogelijk gemaakt tijdens de “training” nabij de piramides.
Toeristische trekpleisters in Egypte zijn hel op aarde voor lastdieren (petitie)
Onderzoek door PETA Azië liet zien dat dieren, wanneer ze niet langer bruikbaar zijn voor toeristische attracties en dierenritten, werden verkocht voor hun vlees. In sommige gevallen werden kamelen aan hun poten vastgebonden en door auto’s naar de markt gesleept, waar ze geslacht werden. Hun keel werd doorgesneden terwijl ze nog bij bewustzijn waren, een langzame en pijnlijke dood.
Verantwoord dierentoerisme
Het is belangrijk dat het dierenleed achter deze industrie naar buiten wordt gebracht en niet meer wordt gepromoot of aangeboden door de reisbranche. Airbnb doet dit goed door ermee te stoppen en erkent hiermee de jarenlange inspanningen van PETA. Natalia Merluzzi, beleidsdirecteur bij Airbnb Experiences, zegt over dit besluit:
“Airbnb zet zich in voor het bevorderen van verantwoord dierentoerisme en deze steun wordt verleend als erkenning voor de voortdurende inspanningen van PETA om dierenwelzijn te beschermen.”
Diervriendelijke alternatieven
Om misstanden op de toeristische trekpleisters te stoppen, stelt PETA diervriendelijke transport alternatieven voor. Op andere toeristische plekken is deze vooruitgang al geboekt. Zo is op het Griekse eiland Santorini een kabelbaan aangelegd om ezelritten te vervangen. Daarnaast wordt door PETA India voorgesteld om olifantenritten te vervangen door elektrische voertuigen. Deze oplossing kan ook in Gizeh worden ingezet, waardoor toeristische bedrijven inkomsten kunnen blijven genereren zonder dierenleed. Een mooi initiatief dat Airbnb in de toekomst zou kunnen promoten en aanbieden.
Brooke Hospital
Wil je iets doen voor ezels en paarden rondom toeristische attracties in verschillende landen? Steun dan Brooke Hospital for Animals. Zij bieden niet alleen medische hulp aan de dieren, maar besteden veel tijd aan voorlichting, advies en hulp aan de eigenaren om hen hun dieren beter te laten verzorgen.
Bronnen:
Toerisme veroorzaakt intens paardenleed bij piramides Egypte (petitie)
©AnimalsToday.nl Imane Vossen