In Limpopo, de noordelijkst gelegen provincie van Zuid-Afrika, zijn vorige week drie mannen opgepakt voor het verkopen van een pangolin, een ernstig bedreigd schubdier.

schubdier
Handelaren in Limpopo werden op heterdaad betrapt met een schubdier, het meest bedreigde dier ter wereld | Foto: Facebook Pangolin Conservation

De politie kreeg een oproep dat drie mannen in een winkelcentrum in Tzaneen, een plaats in de provincie Limpopo, probeerden een schubdier te verkopen. Het team ging gelijk op pad en betrapten de mannen op heterdaad. De daders zijn drie mannen in de leeftijd van 19 tot en met 32. Ngoepe, woordvoerder van de politie zegt over de arrestatie:

“Tijdens de arrestatie werd er een schubdier gevonden in de auto en in beslag genomen. De daders zijn verschenen voor de rechtbank in Tzaneen, waar ze allemaal borg werd geweigerd.”

Ernstig bedreigd
De politie in Limpopo zegt hard bezig te zijn om handelaars en smokkelaars van dit bijzondere schubdier op te sporen en op te pakken. Afgelopen tijd pakten ze meerdere mensen op voor de verkoop van. En dat is hard nodig, want de pangolin wordt ernstig met uitsterven bedreigd. Het is zelfs het meest illegaal verhandelde dier ter wereld! Elke vijf minuten wordt er een schubdier uit het wild gestroopt.

Gewilde schubben
Wereldwijd leven er acht soorten schubdieren, vier soorten leven in Azië en vier in Afrika. Al deze acht soorten worden beschermd door nationale en internationale wetten. Twee soorten staan op de IUCN Rode Lijst van bedreigde diersoorten als ernstig bedreigd, twee als bedreigd en vier als kwetsbaar. De dieren worden gestroopt voor hun vlees, wat als luxeproduct wordt verkocht. Maar vooral de schubben zijn erg gewild in Azië voor de traditionele geneeskunde.

Bronnen: Review, New Castle News, IUCN SSC Pangolin Specialist Group ©Animals Today Nadine van Wissen