Het Nederlandse project The Ocean Cleanup begint in de komende 12 maanden, twee jaar eerder dan gepland, met het opruimen van de zogeheten vuilnisbak in de Stille Oceaan.

Ocean Cleanup
De hoeveelheid afval in de oceanen is gigantisch. Project The Ocean Cleanup gaat een deel van deze vuilnisbelt opruimen | Fotocredit: Capt’ Gorgeous Flickr via Compfight cc

Met lange drijvende armen, van bijna twee kilometer, die in een V-vorm in zee worden gelegd, wordt alle kunststof verzameld. Het originele plan was om de armen aan de zeebodem te verankeren, met een systeem dat gebruikt wordt door olieplatformen, maar door de armen op de oppervlakte te laten drijven wordt het systeem efficiënter. Het afval wordt geconcentreerd op een centraal punt, waar het uit het water gevist kan worden en naar een recyclepunt wordt gebracht. De 22-jarige oprichter Boyan Slat legt uit:

“De drijvende armen zweven automatisch naar de plaatsen waar het meeste plastic is, zo wordt het een stuk effectiever en hierdoor kunnen we ervoor zorgen dat in vijf jaar tijd de helft van het plastic is opgeruimd.”

The Ocean Cleanup heeft aangekondigd dat het testen van het eerste systeem gaat plaatsvinden aan de westkust van de Verenigde Staten eind dit jaar. Daarna worden de armen verplaatst naar een stuk tussen Californië en Hawaii. Op die plek zijn er veel draaikolken die het afval concentreren. Boyan:

“Bij het opruimen van de oceaan werken we samen met de natuur. Dus in plaats van het plastic tegen te werken, laten we het naar ons toe komen. Dit spaart tijd, energie en kosten.”

Het ontwerp kan geen kleine deeltjes uit de oceaan halen, maar volgens Boyan voorkomen ze met het opruimen van groot afval, zoals visnetten en kratten, dat het afbreekt in kleine deeltjes en opgegeten wordt door vissen en andere dieren. En realistisch is Boyan ook:

“Natuurlijk krijgen we nooit elk stukje plastic uit de oceaan. Er zal altijd een maat zijn die te klein is om op te ruimen, maar het gaat er nu om dat er zoveel mogelijk plastic uit gehaald wordt tegen zo laag mogelijke kosten.”

Nancy Wallace, directeur van het Zeeafvalprogramma van U.S. National Oceanic and Atmospheric Administration, wijst erop dat afval op verschillende dieptes te vinden is. Hierdoor kan The Ocean Cleanup vooralsnog niet alles bereiken. Toch is ze blij met het project, ook omdat het afvalprobleem nu grotere bekendheid krijgt.

“Ik hoop dat de volgende stap is dat mensen zeggen ‘wat kan ik eraan doen om dit te stoppen?’ zodat er meer gedaan wordt aan preventie.”

Meer weten over The Ocean Cleanup? Bekijk de website via www.theoceancleanup.com

Bron: SFGATE @Animals Today Sophie Janssen


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.