De vleessector klaagt erover dat de Vegetarische Slager misbruik maakt van de ‘goede naam’ van vlees. Maar de vleessector misleidt zelf op grote schaal de consument. Varkens in Nood diende bij de Reclame Code Commissie een klacht in tegen de website Vlees.nl.

nvwa
Website Vlees.nl bevat 52 misleidende uitingen. Wat doet de NVWA? | Foto: Charly Amato Flickr via Compfight cc

Misleiding
De website Vlees.nl is een initiatief van de Nederlandse vleessector. Volgens Varkens in Nood bevat de website 52 misleidende mededelingen, alleen al voor varkensvlees. Vlees.nl stelt bijvoorbeeld dat de “huisvesting is afgestemd op de behoefte van het varken.” Wie de kale, propvolle stallen uit de vee-industrie kent, weet dat dit onzin is. Er worden “gezonde en vitale biggen gefokt,” stelt Vlees.nl. Was dat maar zo; 14% van de biggen (zes miljoen dieren per jaar) crepeert op de boerderij of wordt doodgeslagen of geëuthanaseerd omdat ze te zwak zijn.

Klagen over vegetarisch vlees
In NRC van 4 januari 2017 klaagt de COV, de club die verantwoordelijk is voor 90% van de omzet van vlees, dat vleesvervangers goede sier maken met namen die op vlees lijken. Dat zorgt aldaar voor flinke irritatie. Die irritatie heeft er mogelijk voor gezorgd dat de NVWA de Vegetarische Slager wil aanpakken. De NVWA is zelden in beweging te krijgen, maar nu dus wel.

De klacht tegen Vlees.nl
De volledige klacht over 52 misleidende mededelingen is in te zien op de website van Varkens in Nood. Directeur Hans Baaij:

“Wij roepen de NVWA op onderzoek te doen naar alle misstanden in de veehouderij en een einde te maken aan de misleidende propaganda van de vleessector. Dat lijkt mij meer prioriteit hebben dan #schnitzelgate.”

De zitting bij de RCC is vastgesteld op 29 oktober 2017 te Amsterdam.

Persbericht Varkens in Nood