Website Vlees.nl bevat 52 misleidende uitingen. Wat doet de NVWA?

De vleessector klaagt erover dat de Vegetarische Slager misbruik maakt van de ‘goede naam’ van vlees. Maar de vleessector misleidt zelf op grote schaal de consument. Varkens in Nood diende bij de Reclame Code Commissie een klacht in tegen de website Vlees.nl.

nvwa

Website Vlees.nl bevat 52 misleidende uitingen. Wat doet de NVWA? | Foto: Charly Amato Flickr via Compfight cc

Misleiding
De website Vlees.nl is een initiatief van de Nederlandse vleessector. Volgens Varkens in Nood bevat de website 52 misleidende mededelingen, alleen al voor varkensvlees. Vlees.nl stelt bijvoorbeeld dat de “huisvesting is afgestemd op de behoefte van het varken.” Wie de kale, propvolle stallen uit de vee-industrie kent, weet dat dit onzin is. Er worden “gezonde en vitale biggen gefokt,” stelt Vlees.nl. Was dat maar zo; 14% van de biggen (zes miljoen dieren per jaar) crepeert op de boerderij of wordt doodgeslagen of geëuthanaseerd omdat ze te zwak zijn.

Klagen over vegetarisch vlees
In NRC van 4 januari 2017 klaagt de COV, de club die verantwoordelijk is voor 90% van de omzet van vlees, dat vleesvervangers goede sier maken met namen die op vlees lijken. Dat zorgt aldaar voor flinke irritatie. Die irritatie heeft er mogelijk voor gezorgd dat de NVWA de Vegetarische Slager wil aanpakken. De NVWA is zelden in beweging te krijgen, maar nu dus wel.

De klacht tegen Vlees.nl
De volledige klacht over 52 misleidende mededelingen is in te zien op de website van Varkens in Nood. Directeur Hans Baaij:

“Wij roepen de NVWA op onderzoek te doen naar alle misstanden in de veehouderij en een einde te maken aan de misleidende propaganda van de vleessector. Dat lijkt mij meer prioriteit hebben dan #schnitzelgate.”

De zitting bij de RCC is vastgesteld op 29 oktober 2017 te Amsterdam.

Persbericht Varkens in Nood

Gerelateerde artikelen:

Reacties

  1. Blijkbaar is één klacht genoeg om de NVWA actie te laten ondernemen; ik voorspel dat ze het de komende tijd heel druk gaan krijgen ;-)

    Overigens vind ik het terecht dat de NVWA ook met maar één klacht onderzoek doet (b.v. naar misstanden), maar in dit geval hadden ze er toch nog een nachtje over moeten slapen. De Vegetarische Slager zal het in ieder geval geen windeieren (mag die uitdrukking nog wel?) leggen.

  2. Het is echt de omgekeerde wereld. De NVWA begeeft zich van ene in het andere schandaal, doet niets tegen alle diepe ellende in die verschrikkelijke vee-industrie, bij diertransporten, in slachthuizen, dierproefcentra, op markten met dieren, in circussen, dolfinaria, enz.
    Maar iemand die gezonde milieu- en diervriendelijke producten verkoopt die moet volgens hen flink aangepakt worden en daar hebben ze blijkbaar wel tijd voor.
    Het positieve is misschien dat het onderwerp in tal van tv-programma’s uitgebreid onder da aandacht kwam en zelfs de winkel voor professionele vakantiefietsen De Vakantiefietser in Amsterdam besteedde er aandacht aan op hun site. Betere reclame kun je misschien niet krijgen.
    Vandaag zag ik dat vrijwel alle producten van De Vegetarische Slager uitverkocht waren bij Albert Heijn en dat is anders nooit het geval. ;)