Het lijkt een onschuldige attractie: als toerist zwemmen met wilde dolfijnen. Maar in de praktijk blijkt de toeloop van het toerisme zo groot te zijn dat de dolfijnen erdoor gestrest raken. Daarom willen de Verenigde Staten een ban op het zwemmen met dolfijnen bij Hawaii.

zwemmen met wilde dolfijnen
Dolfijnen hebben overdag rust nodig | Foto: screenshot video Tara West/YouTube

Het is een flinke industrie op Hawaii, het zwemmen met wilde dolfijnen. Iedere dag trekken er vele bootjes met toeristen op uit. Zij begeven zich met een snorkel in het water om contact te maken met de dolfijnen. Maar wat ze niet weten is dat dit ook gebeurt wanneer de dieren in rust zijn.

Slapend zwemmen
De dolfijnen bij Hawaii zijn langsnuitdolfijnen, ook wel spinnerdolfijnen genoemd. Ze hebben deze naam door het draaien om hun as wanneer ze een sprong boven water maken. Spinnerdolfijnen zijn nachtdieren. Als de zon ondergaat beginnen ze met de jacht op vis. Zodra het weer dag wordt begeven ze zich naar ondieper water voor de kust om te slapen. Maar tijdens hun slaap blijft één hersenhelft actief, zodat ze met regelmaat naar de oppervlakte kunnen om adem te halen. Ze zwemmen dus tijdens hun slaap en lijken gewoon wakker te zijn.

Hierin schuilt het probleem, want de toeristen hebben niet door dat ze de dieren storen tijdens hun slaap. Door de constante aanwezigheid van mensen blijven de dieren doorlopend alert en komen niet meer tot rust. Dit kan leiden tot oververmoeidheid, stress en zelfs tot een verminderde voortplanting. Een ooggetuige vertelt in het AD:

“Op sommige locaties zijn tot dertien toerboten gezien, vechtend om de beste positie bij een dolfijnengroep, met tot zestig snorkelaars in het water.”

zwemmen met wilde dolfijnen
Langsnuit- of spinnerdolfijnen bij Hawaii | Foto: publiek domein

Zone
Het zwemmen met wilde dolfijnen is vooral ontstaan om mensen de kans te geven de dieren niet in gevangenschap te hoeven zien maar van dichtbij in hun natuurlijke omgeving. Maar zoals wel vaker gaat het fenomeen aan zijn eigen populariteit ten onder, want met vele tientallen toeristen in het water is er niet echt meer sprake van een natuurlijke omgeving.  Om de spinnerdolfijnen hun broodnodige rust te geven is er nu een zone van 2 zeemijl rondom Hawaii ingesteld waarbinnen de toeristen op een minimale afstand van 45 meter bij de dieren vandaan moeten blijven.

Alert
In het onderstaande filmpje van Tara West is te zien hoe ze op Hawaii met wilde dolfijnen zwemt. Opvallend is dat de dieren niet echt reageren op de aanwezigheid van mensen, maar wel alert lijken. Dit zou een bevestiging kunnen zijn van de verstoring tijdens de slaap:

Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel