Zonder de Duitse herder Rudy was de kans groot geweest dat de Anna (24) ook slachtoffer was geworden van de vreselijke aardbeving vorige week in Italië. Rudy voelde de beving van 6,2 op de schaal van Richter aankomen en redde het leven van Anna.

aardbeving Italië
Foto: Pixabay

Er is helaas weinig positiefs te vertellen over de aardbeving in Midden-Italië, die het leven kostte aan zeker 290 mensen en een onbekend aantal (huis)dieren. Daags na de beving kwamen er schaarse berichten naar buiten over onverwachte reddingsacties, waarbij mensen alsnog levend onder het puin vandaan gehaald werden. Maar vlak voor de aardbeving plaatsvond speelde er zich ook een bijzonder verhaal af.

Zenuwachtig
Het was Anna opgevallen dat haar hond Rudy de avond voorafgaand aan de aardbeving erg onrustig was. Hij liep veel heen en weer en blafte regelmatig. En om 2 uur ’s nachts ging hij als een dolle tekeer. Anna:

“Rudy was zenuwachtig vanaf het begin van de avond, en dat begreep ik niet. Ik dacht dat hij iemand of een kat had gezien. Rond twee uur in de ochtend begon hij te blaffen en rende als een gek door het huis. Ik werd een beetje achterdochtig, want Rudy is altijd een heel brave hond geweest.”

Anna pakte een trui om te kijken wat er met Rudy aan de hand was, maar die gaf haar niet de kans om hem aan te trekken:

“Ik begreep niet waarom, maar Rudy begon me mee te trekken aan de trui. Hij hield daar niet mee op, ook niet toen ik hem vermanend toesprak. Dus ik besloot mij naar buiten te laten leiden door hem.”

En dat was op het nippertje, vertelt Anna:

“Even later brak de hel los.”

Verwoest
Wat deze ‘hel’ teweegbracht is inmiddels bekend. Dorpen zijn volledig verwoest en velen vonden de dood onder de puinhopen, mede omdat ze verrast werden in hun slaap. Maar dankzij Rudy is zijn baasje en hemzelf niets overkomen, al heeft Anna helaas wel een aantal vrienden en familieleden verloren door de natuurramp.

Zintuig
Het is bekend dat sommige dieren in staat zijn om onheil als aardbevingen en stormen te ‘voorspellen’. Een van de verklaringen van het gedrag van Rudy is dat er, voorafgaand aan de feitelijke beving, elektrische ladingen ontstonden in het aardoppervlak door de hoge druk en het buigen van gesteenten, de zogeheten piëzo-elektriciteit. Uit onderzoek is gebleken dat er dieren zijn die hier een zintuig voor hebben en daarom op tijd kunnen vluchten.

Maar wat de verklaring ook is, Rudy heeft zonder het door te hebben een heldendaad verricht en verdient het om in het zonnetje gezet te worden. Tegelijkertijd staan we ook even stil bij de grote hoeveelheid slachtoffers van dit onverbiddelijke natuurgeweld.

Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.