De vele toeristen die Hawaii bezoeken, zorgen ervoor dat de lokale populatie dolfijnen oververmoeid raakt, zo meldt LiveScience. Toeristen doen er alles aan om een glimps op te vangen van de dieren. Ze snorkelen en kayakken in de baaien waar ze leven, waardoor de zeezoogdieren niet aan hun rust toekomen. 

Langsnuitdolfijnen
Langsnuitdolfijnen Hawaii | Foto: Wikimedia Commons

De langsnuitdolfijn bijvoorbeeld, één van de soorten die er leeft, jaagt ’s nachts en rust overdag. Door de drukte komen ze niet of nauwelijks aan slapen toe.

“Slaap is van essentieel belang voor de meeste dieren,” zegt marien wetenschapper David W. Johnston van Duke University. “Wanneer hun slaap ze ontnomen wordt, zijn ze langzaam minder in staat informatie te verwerken en alert te zijn.”

Langsnuitdolfijnen die aan een chronisch slaaptekort lijden, zijn minder goed in staat voedsel te vangen, natuurlijke vijanden te ontlopen en te communiceren met soortgenoten.

Johnston en zijn collega’s bij Duke en Stony Brook University hebben nu speciale kaarten ontwikkeld, om de negatieve effecten van de aanwezigheid van mensen weg te nemen.

Bron ©PiepVandaag.nl