Alweer een aantal jaren geleden had ik het voorrecht te gast te zijn bij de Genesis Awards. Heel eerlijk had ik daar nog nooit eerder van gehoord maar het is een groot Award gala dat wordt georganiseerd door de HSUS in het Hilton in Bervely Hills in Los Angeles. Doel is mediaproducties belonen die dierenwelzijn onder de aandacht brengen.

house of animals awards
House of Animals Awards, 4 oktober 2017, Amsterdam Tower

Ik vond toen ik dat las meteen een briljant idee. Als dierenbeschermer weet ik hoe ingewikkeld het is om dierenwelzijnsonderwerpen in de media te krijgen. Voor mijn gevoel heb ik zo vaak op deuren gebonsd en om allerlei redenen werden deze onderwerpen uiteindelijk niet opgenomen. En geloof mij, daar word je als dierenbeschermer boos van. Maar hier in Los Angeles werd benadrukt hoe ontzettend fijn het is dat er media zijn die de onderwerpen met betrekking tot dierenwelzijn wel oppakken. Wat een eye opener. Ineens werd ik ook heel vrolijk.

Zo zat ik naast de hoofdrolspeler uit CSI, William Petersen, omdat in CSI hanengechten onderwerp van een aflevering zijn geweest. En dat was niet toevallig want hanengevechten floreerden in een bepaald circuit in de VS maar mensen waren zich daar totaal niet bewust van. Door deze uitzending werd het onderwerp op de agenda van het publiek gezet, en toe niet lang daarna de rechtszaak diende van een bekende Amerikaanse sportman die zich schuldig heeft gemaakt aan deze vorm van dierenmishandeling begrepen mensen waar het over ging. Ze werden alert en hadden een mening. Dat is toch een fantastisch gegeven.

Een andere mediaproductie die werd genomineerd was the Cove. Hoe fantastisch is het dat zo ongeveer de hele wereld op de hoogte is van de gruwelijkheden die er gaande zijn in Taiji? Zonder deze documentaire was dat nooit gelukt. En ja, ik weet dat er nog steeds dolfijnen worden afgeslacht, maar de hele wereld kijkt nu voor afschuw mee en de druk op Japan om hier mee te stoppen wordt alsmaar groter.

Sinds mijn bezoek aan dit gala droom in van een dergelijk evenement. Nu is het een publiek geheim dat ik geen briljant organisatietalent ben, maar laat Rita Holtslag van House of Animals dat nu wel zijn. Toen ik haar vertelde over mijn droom zei ze onmiddellijk: dat gaan we organiseren.

En daarom kan ik vandaag met heel veel trots aankondigen dat House of Animals op dierendag, dus 4 oktober, de House of Animals Awards organiseert! Locatie is de Amsterdam Tower. De voorbereidingen zijn in volle gang en ik kan er zo ontzettend van genieten als ik het enthousiasme zie van de groep mensen die bij dit gala betrokken zijn. De groep wordt ook steeds groter.

Categorieën 
Niemand minder dan Maarten Reesink, gespecialiseerd in Animals Studies en verbonden aan de vakgroep Media en Cultuur van de Universiteit van Amsterdam, heeft de volgende categorieën bedacht:

Maarten Reesink
Maarten Reesink | Foto: Animals Today
 • TV: non-fictie (nieuws/talkshows/actualiteiten);
 • Film/TV: fictie (films en series);
 • Film/TV: documentaire;
 • Film/TV: kinderen/jeugd;
 • Radio;
 • Print (dag-, week- en maandbladen, magazines);
 • Web en social media;
 • Divers (van posters tot snoeppapier, knuffels, etcetera: een niet-media maar wel communicatie-in-de-brede-zin-categorie, die juist gerelateerd aan dieren heel divers kan zijn).

 

Wie nomineer jij?
We hebben jouw hulp natuurlijk nodig om de mooiste en beste mediaproducties te selecteren, dus bij deze wil ik iedereen vragen: mocht je iets hebben gezien waarvan je denkt dát moet absoluut genomineerd worden, laat het ons dan weten.

Stuur de naam van de productie, een korte beschrijving, de categorie waarin deze nominatie volgens jou valt, de uitzenddatum en eventueel een url naar info@houseofanimals.nl.

Jury
De komende tijd gaan we iedere keer meer bekend maken over wie er mee gaat doen, maar voor nu kan ik met zeer veel trots bekend maken dat de jury, die de uiteindelijke nominaties gaat bekijken en de top drie per categorie zal samenstellen, bestaat uit:

 • Maarten Reesink, docent Animals Studies bij de vakgroep Media en Cultuur, Universiteit van Amsterdam
 • Eddy Terstall, filmmaker
 • Jaap Boender, ondernemer, consultant
 • Loretta Schrijver, presentatrice
 • David van Gennep, directeur van Stichting AAP

Binnenkort meer hierover. Voor nu droom ik heerlijk verder over het eerste House of Animals Award gala.

Vrolijk weekend voor nu!

House of Animals Awards
Rita Holtslag (links) en Karen Soeters, proostend op de House of Animals Awards | Foto: Bart van Riel

©AnimalsToday Karen Soeters