Legerveteraan en netwerkingenieur Paul Steklenski uit Pennsylvania (VS) besloot in 2013 twee dingen: hij wilde zijn vliegbrevet halen en een hond adopteren. Niet wetende dat die twee dingen later alles met elkaar te maken kregen.

veteraan
Piloot Paul Steklenski | Foto: screenshot video Flying Fur/YouTube

Tijdens zijn zoektocht naar een hond ging hij aanvankelijk langs bij dierenwinkels, en later naar opvangcentra. Al snel zag hij het verschil en kwam in aanraking met een netwerk dat zich inzet voor ongewenste honden in zogeheten ‘kill shelters’, waarvoor de dood dreigt omdat ze niet geadopteerd worden. Zo kwam hij in aanraking met zijn nieuwe huisgenote:

“We adopteerden Tessa in augustus 2013. En dat veranderde mij. Dat veranderde alles aan mij.”

In dezelfde periode rondde hij zijn vlieglessen af en vroeg zich af wat hij als piloot wilde gaan doen. Een beetje vliegen als koerier voor restaurants zag hij niet zitten:

“Ik moet echt een doel hebben om met een vliegtuig de lucht in te gaan.”

Flying Fur
Zo nu en dan vloog hij een missie voor Pilots N Paws, een organisatie die vrijwillige piloten koppelt aan dierenopvangcentra die hulp nodig hebben bij het transport van een dier. Maar hij wilde meer, en die wens leidde in 2015 tot de oprichting van de Flying Fur Animal Rescue. Want vliegen heeft grote voordelen:

“Wanneer je een op de grond opererende dierenorganisatie bent is het gewoon niet te doen om van Pennsylvania naar North Carolina te rijden en vervolgens door naar New York. Met een vliegtuig kun je wel 15 tot 20 honden per dag uit de kill shelters redden.”

Iedere vrije dag gaat op aan het werk als vliegende hondenredder. Aanvankelijk huurde Paul Steklenski de vliegtuigen nog, maar dankzij donaties van veel dierenvrienden heeft hij zijn eigen vliegtuig kunnen kopen, waarmee hij zoveel mogelijk beschikbaar is om dieren uit kill shelters te transporteren naar een tijdelijke opvang, of om ervoor te zorgen dat ze alsnog bij nieuwe baasjes terechtkomen.

Spannend
Zijn ideaal kost veel geld, maar dat heeft hij ervoor over:

“Het kost me een fortuin. Afgelopen twee jaar heb ik 25.000 dollar uitgegeven, maar dat is het allemaal waard want de beloning is enorm. Dit is de enige reden waarom ik vlieg.”

En uit de filmpjes blijkt dat Steklenski een gelukkig mens is in de lucht, en dat de honden bij hem volledig op hun gemak zijn. Ze lijken het vliegen zelfs wel spannend te vinden.

Bron: The Dodo ©AnimalsToday.nl Bart van Riel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.