In het Făgăraș-gebergte in Roemenië zijn vier bizons uitgezet, die uit Duitsland komen. Eind van het jaar wil milieuorganisatie Fundatia Conservation Carpathia (FCC) nog eens negen bizons uit Polen naar het gebied brengen. Het plan is dat op termijn een stabiele populatie ontstaat.

bizons
13 bizons worden dit jaar geherintroduceerd in het Făgăraș-gebergte : Cloudtail the Snow Leopard Flickr via Compfight cc

Tot 200 jaar geleden kwamen Europese bizons in Roemenië voor, maar doordat er op ze gejaagd werd, zijn ze uitgestorven in dit land. Sinds enkele jaren worden ze in verschillende delen van Roemenië geherintroduceerd, waarbij organisaties als Rewilding Europe en WWF betrokken zijn. Fundatia Conservation Carpathia is nu gestart met het uitzetten bizons in het Făgăraș-gebergte, wat gunstig is voor de biodiversiteit in het gebied. De herintroductie van de bizons in Roemenië wordt gefinancierd door het LIFE-programma van de Europese Unie en het Britse Arcadia Fund.

De eerste vier bizons komen uit Duitsland en voor het einde van het jaar zullen nog eens negen bizons uit Polen naar Roemenië worden gebracht. Uiteindelijk wil men een stabiele populatie van zo’n 30 bizons in het Făgăraș-gebergte. De bizons mogen eerst op een beschutte plek acclimatiseren en zullen in het voorjaar van 2020 in de wildernis worden vrijgelaten.

De dieren zijn geselecteerd op hun Europese stamboom, wat de kansen vergroot dat ze zich kunnen aanpassen aan hun leefomgeving, zodat ze de best mogelijke kans op overleven hebben. Daarnaast is onder meer gelet op genetische diversiteit, landen van herkomst en de omgeving waar de dieren vandaan komen. Een aantal dieren krijgt een GPS-halsband om hun bewegingen en gewoonten goed in de gaten te kunnen houden.

Over de terugkeer van de bizon in Roemenië is de documentaire Zimbrul, (Roemeens voor bizon) Return of a Legend gemaakt:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode




Bronnen:

©Animals Today Angelique Lagarde