Foto: Wikimedia Commons

De meeste Amerikaanse onderzoeken op chimpansees zijn onnodig en moeten tot een minimum worden gebracht, zo zegt een onafhankelijk panel van medische experts, dat nog net geen verbod eist.

Terwijl Europa in 1999 een einde maakte aan het gebruiken van grote aapsoorten in laboratoria, stond de Verenigde Staten medisch onderzoek, op het gebied van HIV/AIDS vaccinaties, hepatitis C, Malaria, ademhalingsvirussen, hersenen en gedrag, nog toe.

Voor “maar” 53 van de 93.000 actieve onderzoeken gesponsord door de National Institutes of Health (NIH) werden in 2011 chimpansees gebruikt.

Een voorstel van NIH vorig jaar om ‘gepensioneerde’ chimpansees te herintroduceren in onderzoekskolonies resulteerde veroorzaakte weerstand bij het publiek en resulteerde in een onderzoek van onafhankelijke medische experts van het Institute of Medicine (IOM).

“Het comité  concludeert dat, hoewel chimpansees in het verleden een waardevolle rol hebben gespeeld bij onderzoeken, is het gebruik van deze dieren bij tegenwoordige biomedische onderzoeken onnodig,” zo verklaart het IOM in haar rapport” .

Het NIH zou daarom het gebruik van chimpansees voor biomedisch onderzoek tot een minimum moeten beperken tot gevallen waar er geen ander model beschikbaar is, het onetisch is om het op mensen te testen of waar levensbedreigende situaties ontstaan als het onderzoek niet zou worene uitgevoerd.

Chimpansees zijn volgens het panel nog wel nodig voor onder andere de ontwikkeling van vaccinaties tegen Hepatitis C, zo verklaart het IOM.

Het panel zegt ook dat tijdens alle experimenten die gedaan worden met chimpansees “pijn en stress tot een minimum wordt beperkt en minimaal ingrijpend is”.

Bron: Discovery News