Co-productie Rutger Hauer en Sil van der Woerd – Requiem 2019

Korte artistieke film stelt walvisjacht aan de kaak.

Tijdens het Playgrounds Audiovisual Arts Festival, dinsdag 20 november in Amsterdam, gaat de korte film Requiem 2019 in wereld release. Woensdag 21 november is de internationale internet release van deze artistieke film. Requiem 2019 is een unieke co-productie van Rutger Hauer en beeldkunstenaar/filmmaker Sil van der Woerd. De film draait om de laatste walvis op aarde, oog in oog met zijn grootste vijand; de mens, gespeeld door Rutger Hauer. Met deze film stellen de makers de walvisjacht aan de kaak.

Requiem 2019
Moviestill Requiem 2019 | Foto via silvanderwoerd.com

Requiem 2019 is een mix van fictie, animatie en muziek en is geregisseerd door zowel Sil van de Woerd als Rutger Hauer.

“Toen de kans zich voordeed om deze film te maken, waren we het er meteen over eens dat we samen zouden regisseren”, zegt Rutger Hauer.

Beide mannen zijn aanwezig bij de wereld release van Requiem 2019 in Amsterdam. Deze vindt plaats in de Stadsschouwburg van Amsterdam (Leidseplein 26). De wereld release begint om 16.30u.

De relatie tussen Hauer en Van der Woerd voert terug naar het I’ve Seen Films Festival in 2010 in Milaan (Italië). Tijdens dat jaarlijkse door Hauer georganiseerde festival viel Van der Woerd in de prijzen met zijn korte film White Swan. ‘Een ontzettend mooie en krachtige film van een groot en eigenzinnig talent’, aldus Hauer. Kort na dit festival zocht Hauer contact met Van der Woerd in Los Angeles, waar beiden wonen en werken.  Sil van der Woerd: “Tijdens onze eerste ontmoeting was er onmiddellijk een klik en al snel spraken we over de oceanen, walvissen en Sea Shepherd.”

Sea Shepherd is een internationale non-profit organisatie. Het doel van Sea Shepherd is een einde te maken aan het afslachten van oceaandieren en het vernietigen van hun leefomgeving. Recent startte de organisatie haar negende campagne tegen de jaarlijkse Japanse Walvisjacht. Deze campagne luistert naar de naam Zero Tolerance. Rutger Hauer is als Honorary Board Member al  jarenlang nauw betrokken bij Sea Shepherd. Hauer: “Ik beschouw Requiem 2019 dan ook als een cadeau aan Sea Shepherd.”

Ter inspiratie voor en aanvulling van de film bekeek Van der Woerd uren rauw beeldmateriaal van Sea Shepherd, gefilmd tijdens de jaarlijkse campagnes tegen de Japanse Walvisvaarders in Antarctica. Van der Woerd:

“Ik was wel wat gewend. Maar de beelden die je daar normaal gesproken van ziet in de media zijn maar kort. Het was enorm heftig om die nare, rauwe  beelden zo te zien. Dat raakte me diep. Het besef dat deze slachtingen maar doorgaan…

We moesten dit maken.”

Hauer heeft al van jongs af aan een fascinatie voor walvissen.

“Het is zo achterhaald om walvissen te slachten en te eten. Alleen maar om dat men dat zo gewend is? Traditie? Kom op zeg. Mensen zijn de ergste beesten. Tijdens een kanotocht keek ik ooit letterlijk in het oog van een walvis. Dat zou ieder mens eigenlijk eens moeten overkomen… We mogen ze niet vernietigen. Dat heeft gigantische gevolgen. Zo ontstond al snel het thema voor Requiem 2019. Sil en ik moesten gewoon iets maken tegen de jacht op deze prachtige creaties. Ik kan niet met Sea Shepherd mee op campagne. Het is beter om te doen wat ik het beste kan en dat is dit!”

Het resultaat is een spannende, emotionele en poëtische korte film.

Bron: Remco Stunnenberg ©PiepVandaag.nl