Mooi nieuws uit Australië.  Daar is sinds afgelopen donderdag het grootste zeereservaat ter wereld een feit. Het ligt in de Stille Oceaan en heeft een oppervlakte van meer dan 2,3 miljoen vierkante kilometer.

Grootste zeereservaat ter wereld een feit! - Stille Oceaan ISS
Zonsopgang Stille Oceaan vanuit ISS Space Station | Foto: Wikimedia Commons

Vanaf nu is het verboden er te vissen. Het doel van het zeereservaat is vooral om bedreigde diersoorten zoals de blauwe vinvis, de groene zeeschildpad en sommige haaiensoorten te beschermen.  In de beschermde zone bevindt zich ook het Great Barrier Reef dat zo’n 2.900 koraalformaties herbergt in een gebied van bijna 2.600 kilometer.

Het Great Barrier Reef is één van de grootste natuurschatten die onze wereld rijk is, en het staat er slecht voor. Volgens een recente studie van het Australische Instituut voor Marine Wetenschappen (AIMS) is in de afgelopen 27 jaar het koraal met de helft afgenomen.

De officiële bescherming van de verschillende zones op zee is het resultaat  van een verkiezingsbelofte. De visindustrie heeft zich jarenlang verzet tegen de beschermde zone omdat er volgens hen duizenden banen mee gemoeid zouden zijn. De Australische minister van Milieu Tony Burke heeft compensatie toegezegd.

Bron: Trouw ©PiepVandaag.nl