In Brazilië is de noodtoestand uitgeroepen omdat er opnieuw nieuwe gevallen van vogelgriep zijn ontdekt. Het Zuid-Amerikaanse land behoort tot de grootste exporteurs van kippenvlees ter wereld. Ter preventie van verontreiniging in de commerciële pluimveeproductieketen, is er een noodsituatie uitgeroepen.

noodtoestand
Noodtoestand door vogelgriep in Brazilië | Foto: Wakker Dier

Maandagavond riep het Braziliaanse ministerie van Landbouw een noodtoestand uit in verband met dierengezondheid. De maatregel zal gedurende 180 dagen gelden op nationaal niveau. De aanleiding voor deze beslissing was de bevestiging door de autoriteiten van de besmetting van in totaal acht wilde vogels met het H5N1-virus; zeven gevallen in Espíritu Santo en één in Rio de Janeiro.

Zieke dieren

Vogelgriep vormt een ernstige bedreiging voor wilde dieren en vleesdieren. Wereldwijd zijn er honderden miljoenen vogels omgekomen door het zeer besmettelijke griepvirus. Ook andere diersoorten zijn regelmatig slachtoffer van deze griep. Honden, katten en wilde soorten zoals eenden en vossen. Onlangs vroeg de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE) landen te overwegen wilde soorten uit voorzorg te vaccineren. Hierbij gaat het met name om pluimvee en migrerende eenden. Bovendien zouden vogelvaccinaties volgens de OIE naast de ruiming van besmette dieren, een aanvulling kunnen vorming in de strijd tegen nieuwe wereldwijde pandemieën die de algemene volksgezondheid in gevaar brengen. Tot op heden is driekwart van de lidstaten niet enthusiast over het voorstel.

Noodtoestand Brazilië

De uitgeroepen toestand die de Braziliaanse regering heeft ingesteld, omvat tijdelijke preventiemaatregelen. Hieronder vallen onder andere de opschorting van evenementen zoals tentoonstellingen, toernooien en beurzen waarbij veel dieren bij elkaar in een kleine ruimte verblijven. Maar de noodtoestand is met name gericht op de commerciële sector. Het doel is namelijk om te voorkomen dat pluimvee besmet raakt met het dodelijke virus. Toch stelt minister van Landbouw Carlos Fávaro dat de consumptie van kip en eieren voor alsnog geheel veilig is. Minister van Landbouw Carlos Fávaro:

“Ondanks de registratie van ziektegevallen kunnen consumenten zonder problemen pluimveevlees en eieren blijven consumeren.”

 

Ook de Braziliaanse Vereniging van Dierlijke Eiwitten (ABPA) benadrukte in een verklaring dat er geen risico’s verbonden zijn aan de consumptie van dierlijke producten. ABPA:

“Brazilië is voor alsnog officieel vrij van de ziekte (H5N1-virus) door de Wereldorganisatie voor diergezondheid, aangezien er geen gevallen  zijn geregistreerd in de commerciële productie; de ontdekking van nieuwe gevallen zou bovendien geen invloed mogen hebben op de Braziliaanse export noch op de levering van producten.”

 

 

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Jennie Cools