Het Europees Milieuagentschap (EEA) heeft vandaag de bevindingen van een grootschalig Europees onderzoek naar graslandvlinders gepubliceerd. De aantallen van de dieren zijn in ruim 20 jaar tijd met bijna de helft afgenomen, is de conclusie.

Icarusblauwtje - vlinderstand
Eén van de onderzochte soorten, het Icarusblauwtje | Foto: I, Svdmolen [GFDL, CC-BY-SA-3.0 or CC-BY-2.5], via Wikimedia Commons
Het onderzoek is uitgevoerd met de hulp van duizenden vrijwilligers in 19 verschillende Europese landen.

Daling
Volgens de Vlinderstichting komt de daling van de vlinders vooral door vermesting en gifgebruik in de landbouw, hierdoor zijn er veel minder bloemrijke weilanden. Ook ontvolking van het platteland in Oost- en Zuid-Europa speelt een rol, omdat graslanden dan niet langer worden onderhouden en dichtgroeien.

Zorgelijk
Volgens het EEA is de dalende trend van de vlinderstand zorgelijk. De vlinderpopulatie is een graadmeter voor de conditie van het Europese ecosysteem.

De verschillende Europese vlinderorganisaties willen nu met de EU een plan op gaan stellen om bloemrijke graslanden en zo het leefgebied van de graslandvlinders te behouden en te beschermen.

Bron: NOS.nl ©PiepVandaag.nl