Vijf dierenbelangenorganisaties hebben bij de NVWA een handhavingsverzoek ingediend vanwege het zogenaamde ‘open Nederlands kampioenschap Zwientie Tikken’, dat op zondagmiddag 18 augustus in Luttenberg plaatsvindt. Zij willen dat de NVWA handhavend optreedt in verband met overtreding van de Wet dieren en het zich niet houden aan de voorzorgmaatregelen met betrekking tot de varkenspest.

Zwientie
Zwientie tikken in Luttenberg (2017) | Foto: screenshot video RTV Oost/YouTube

Ook hebben de organisaties een brief naar burgemeester en wethouders van Raalte gestuurd, met daarin het dringende verzoek om dit evenement niet door te laten gaan vanwege het dierenwelzijn, de volksgezondheid en het voorkomen van de verspreiding van dierziektes als de Afrikaanse varkenspest.

Zwientie tikken is onnodige stress

De varkens beleven tijdens dit evenement onnodig stress en mogelijk angst doordat ze opgejaagd worden onder luid gejoel en gegil van het publiek. Dieren voor de lol angst en stress bezorgen is geen voorbeeld van respectvolle omgang met levende wezens. Daarnaast zal het vervoer naar de plek waar dit evenement plaatsvindt en terug naar huis de dieren ook veel overbodige spanning bezorgen.

Dicky Woodstock
Zwientie Tikken tijdens Dicky Woodstock Popfestival in Steenwijkerland (2016) | Foto: screenshot video Dicky Woodstock Popfestival/YouTube

In 1989 en in 2000 zijn rechtszaken aangespannen om het Zwientie tikken te verbieden. De rechter oordeelde destijds dat het spel een kwestie van goede of minder goede smaak was, maar vond niet dat het in aanmerking kwam voor een verbod. Echter in 2013 is de Wet dieren van kracht geworden. De NVWA dient daarop te handhaven en de gemeente Raalte dient deze wet te volgen. In deze wet wordt de intrinsieke waarde van het dier erkend en mogen dieren niet zonder redelijk doel in hun welzijn aangetast worden.

Onderstaande reportage van RTV Oost dateert uit 2017:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Besmettingsrisico

Met de intrinsieke waarde van de varkens als individuele dieren met hun eigen belangen wordt in dit evenement geen rekening gehouden en ook worden de dieren zonder redelijk doel in hun welzijn aangetast. Bovendien past dit evenement niet binnen de voorzorgmaatregelen met betrekking tot de varkenspest. Belangrijkste voorzorgmaatregel is namelijk: Laat geen onnodige bezoekers toe bij varkens in een bedrijf. Deze voorzorgmaatregel wordt met voeten getreden door varkens te verslepen naar een groot publiek dat overal vandaan komt. Dieren van een bedrijf halen en die weer terugbrengen is logischerwijs erger of net zo erg qua besmettingsrisico als bezoekers toelaten.

  • Lees ook:

Protest tegen Zwientie Tikken op Dicky Woodstock Popfestival

Bron:

  • Persbericht Comité Dierennoodhulp i.s.m. Een DIER Een VRIEND, Rechten voor al wat leeft, Animal Rights en Stichting Dierennood

Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.