Vijf dierenbelangenorganisaties hebben de burgemeester en wethouders van Steenwijkerland per brief verzocht om op 3 augustus het evenement Zwientie Tikken tijdens het Dicky Woodstock Popfestival niet door te laten gaan. Dit vanwege het dierenwelzijn, de volksgezondheid en het voorkomen van de verspreiding van dierziektes, zoals de Afrikaanse varkenspest.

Dicky Woodstock
Zwientie Tikken tijdens Dicky Woodstock Popfestival | Foto: screenshot (geanonimiseerd) video Dicky Woodstock Popfestival/YouTube

Ook hebben de dierenbelangenorganisaties een brief gestuurd naar de organisatie van het Dicky Woodstock Popfestival, met het verzoek om gezamenlijk te komen tot een leuk diervriendelijk alternatief. Tevens hebben ze de organisatie gevraagd om de gegevens waar de varkens vandaan komen en wat er daarna met de dieren gebeuren gaat. Daarop hebben zij geen reactie ontvangen.

Opgejaagd

Ook de ruim 40 optredende artiesten en bands hebben een brief van de dierenorganisaties ontvangen, met daarin een link naar een filmpje over het Zwientie Tikken in 2016 op dit popfestival, waarin te zien is dat de varkens stress en angst beleven doordat ze opgejaagd worden:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Dieren voor de lol angst en stress bezorgen is geen respectvolle manier om met ze om te gaan. Aan de optredende bands is daarom gevraagd om op te komen voor de varkens en zich naar de organisatie uit te spreken tegen deze vorm van volksvermaak. Nog mooier vinden de dierenbelangenorganisaties het als de bands publiekelijk afstand van dit vermaak ten koste van dieren durven te nemen en laten weten dat zij dit popfestival leuker zouden vinden zonder deze vorm van dierenmisbruik.

Door dit te organiseren worden niet alleen de varkens onnodig in hun welzijn aangetast, maar geven het Dicky Woodstock Popfestival en de gemeente Steenwijkerland ook het slechte voorbeeld, want bezoekers kunnen gaan denken dat het normaal en grappig is om dieren angst aan te jagen. Daarnaast zal het transport naar het popfestival en terug naar huis de dieren ook extra stress en angst bezorgen.

Dicky Woodstock
Zwientie Tikken tijdens Dicky Woodstock Popfestival | Foto: screenshot video Dicky Woodstock Popfestival/YouTube

Onnodig gesleep van en naar Dicky Woodstock festival

Geen enkel dier zit te wachten op onnodig gesleep naar een popfestival, om daar gebruikt te worden als vermaakartikel. Sandra van de Werd namens de dierenbelangenorganisaties:

“Dit misbruik van dieren voor vermaak is niet meer van deze tijd. Anno 2019 hebben we een Wet dieren waarin de intrinsieke waarde van het dier erkend wordt en dieren niet zonder redelijk doel in hun welzijn aangetast mogen worden. Met de intrinsieke waarde van de varkens als individuele dieren met hun eigen rechten wordt in dit evenement geen rekening gehouden en ook worden de dieren zonder redelijk doel in hun welzijn aangetast door hen geheel onnodig angst en stress te bezorgen.”

Ook past dit evenement niet binnen de voorzorgmaatregelen met betrekking tot de varkenspest. Belangrijkste voorzorgmaatregel is namelijk: laat geen onnodige bezoekers toe bij varkens in een bedrijf. Deze voorzorgmaatregel wordt met voeten getreden door varkens te verslepen naar een groot publiek dat overal vandaan komt.

Bron:

  • Persbericht Comité Dierennoodhulp i.s.m. Een DIER Een VRIEND, Rechten voor al wat leeft, Animal Rights en Stichting Dierennood

Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.