De consumptie van hondenvlees neemt toe in Indonesië, zoals hondensaté, soep met hondenvlees en het gerecht rica-rica, waarbij de hond levend op de barbecue wordt gebraden.

hondenvlees
Eten van hondenvlees neemt toe in populariteit in Indonesië | Foto: Animal People Forum/flickr

Trouw maakte een reportage over het eten van hondenvlees in Indonesië. In het land wordt altijd al hondenvlees gegeten, maar de laatste jaren is er sprake van een toename. Officiële cijfers van hoeveel honden er dan worden geslacht en gegeten zijn niet bekend. In de stad Solo op midden-Java waar het eten van hond populair is zouden dagelijks 1.200 honden worden geslacht.

Waar in andere Aziatische landen, zoals bijvoorbeeld China, een afname van de hondenvleesconsumptie is te zien stijgt deze in Indonesië alleen maar. Volgens Wairah, eigenaresse van een eethuisje, eten mensen honden omdat ze denken dat het diabetes en astma voorkomt. Ook denken sommige mannelijke klanten dat hun libido omhoog gaat van het eten van hondenvlees. Daarnaast zijn er ook mensen die het eten van hond gewoon lekker vinden.

Het eten van hondenvlees is niet zonder gevaar, want er bestaat een kans dat het vlees van de honden is besmet met rabiës (hondsdolheid). Wairah is daar niet bang voor. Als een van haar honden met het schuim in de bek staat gebruikt ze de honden niet voor de verkoop van hun vlees. De Nederlandse Karen Franken van het Jakarta Animal Aid Network ziet daarentegen wel het gevaar op de loer liggen. Jakarta is vrij van rabiës, maar veel van de honden die in Jakarta worden gegeten zijn gestolen of van straat gehaald in andere delen van Java of zelfs op Bali. Dit brengt volgens Franken gezondheidsrisico’s met zich mee:

“Het is een kwestie van tijd voordat hondsdolheid weer uitbreekt in Jakarta.”

Hondenvlees
Foto: Animal People Forum/flickr

Wairah slacht de honden waarvan zij het vlees verkoopt zelf. Om de dag krijgt zij van een handelaar zes honden geleverd. Deze slaat zij een aantal malen op hun hoofd met een stuk hout voordat zij hun keel doorsnijdt. Wairah zegt dat zij de honden niet kan verdoven voor het slachten, omdat het vlees anders taai wordt. Ze voelt zich er niet slecht onder, want anders zou ze er niet haar brood mee kunnen verdienen.

Mulyono die wekelijks zijn portie hondenvlees bij Wairah koopt is bang dat door de opkomst van ‘moslim-extremisten’ de verkoop van hondenvlees aan banden wordt gelegd. Veel moslims zien honden namelijk als onreine dieren. Mulyono is zelf ook moslim, maar niet al te streng in de leer.

Franken ziet de toename van het aantal conservatieve moslims in de politiek juist als een kans. Jarenlang viel er bijna niet te praten met de overheid over de consumptie van hondenvlees. Sinds kort is daar verandering ingekomen nu er in Jakarta een gouverneur is die wat meer aan de kant van de conservatieve moslims staat. Dit biedt mogelijk kansen om het eten van hondenvlees aan banden te leggen.

Bron:

©AnimalsToday.nl Lianne Raat