Dankzij een nieuwe wet in Chili wordt de 6400 kilometer lange Chileense kustlijn verdeeld in negen zeereservaten. De Chileense president Michele Bachelet ondertekende het decreet vlak voor haar aftreden. Dankzij de nieuwe wet wordt de omvang van beschermd zeegebied in Chili vertienvoudigd.

zeereservaten
Chili vergroot beschermde zeereservaten | Foto: Reinhard Jahn via Wikimedia Commons

Dat betekent dat het door de Chileense autoriteiten beschermde zeegebied zo’n 1,4 miljoen vierkante kilometer zal worden. Hier zal de commerciële visvangst niet meer toegestaan zijn. Met de nieuwe wet worden veel dieren beschermd die in de watergebieden leven zoals zeeleeuwen, walvissen, otters, dolfijnen en andere dieren die nergens anders ter wereld voorkomen.

In februari maakte de overheid bekend andere vijf gebieden in het land te beschermen en om te zetten tot een natuurpark. In totaal gaat het hier om een omvang van 45.000 kilometer. Verder kreeg in 2017 het zeegebied rondom Paaseiland de status natuurreservaat. Ook wees de Chileense regering een plan af voor de bouw van een haven ten behoeve van een mijnbouwproject ter waarde van 2,5 miljard dollar, om een groep van enkele duizenden Humboldtpinguïns en andere bedreigde diersoorten te beschermen.  En ook werkt de regering momenteel aan een nieuwe wet die het gebruik van plastic tasjes aan de kust moet verbieden.

De Chileense overheid is belangrijke stappen aan het maken om diverse natuurgebieden in het land te beschermen. Ook wil ze zich sterk gaan richten op ecotoerisme. Jaarlijks zou deze sector 270 miljoen euro en 43.000 banen opleveren. Chili heeft een grote variëteit aan ecosystemen door de uiteenlopende klimaten die in het land voorkomen.

Bron: La Chispa ©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer