De Amerikaanse senator John Kennedy heeft United Airlines om opheldering gevraagd over het aantal dieren dat tijdens hun vluchten overlijdt. Aanleiding was de dood van de 10-maanden oude Franse bulldogpup, die tijdens een United-vlucht van Houston naar New York overleed, nadat het vliegtuigpersoneel de eigenaar dwong het dier in een reistas in de bagagebak boven de stoelen te plaatsen.

Franse bulldog
Pup dood tijdens United-vlucht: Amerikaanse senator vraagt om opheldering | Foto: erban / Foter.com / CC BY-NC-ND

Passagiers verklaren de hond te hebben horen blaffen tijdens de zo’n drieënhalf uur durende vlucht. Bij aankomst op het vliegveld van LaGuardia in New York, bleek de pup te zijn overleden. United Airlines bood excuses aan:

“Dit was een tragisch ongeluk, dat nooit plaats had mogen vinden, want dieren mogen nooit in de bagagebakken worden geplaatst. We nemen de volledige verantwoordelijkheid voor deze tragedie en bieden onze oprechte condoleances aan aan de familie en zijn vastberaden ze te steunen.”

De stewardess, die het gezin zei de tas met de hond in de bagagebakken te plaatsen, heeft verklaard niet te hebben geweten dat er een hond in de tas zat.

Honden verwisseld
En dit is niet het enige incident bij United Airlines. Afgelopen dinsdag nog verwisselde de vliegtuigmaatschappij twee honden. Een Duitse herder, die van Portland, Oregon naar Kansas City had moeten vliegen, werd naar Japan gevlogen en een Deense Dog, die naar Japan had moeten gaan, arriveerde in Kansas City. United Airlines zal de honden naar de juiste bestemmingen vliegen, maar wanneer ze aankomen, is nog niet bekend.

Rapper
In juli 2017 vloog United Airlines ook al een hond naar de verkeerde bestemming. Rapper ScHoolboy Q en zijn Franse bulldog Yeeerndamean zouden van Missouri naar Burbank, Californië worden gevlogen. Echter werd Yeeernedamean tijdens een stop-over in Denver, Colorado omgewisseld met een andere hond en naar Chicago gevlogen.

Meeste incidenten met dieren
United Airlines is de Amerikaanse vliegtuigmaatschappij met de meeste incidenten met dieren. Van de 24 dieren die in 2017 kwamen te overlijden tijdens vluchten, gingen er maar liefst 18 dood tijdens vluchten van United Airlines. Ter vergelijking: tijdens vluchten van Delta Airlines ginger er twee dood.

Ook het aantal dieren dat gewond raakt tijdens vliegtuigtransport ligt het hoogste bij United Airlines. In 2017 waren dat er 13 van de in totaal 15 dieren die gewond raakten tijdens vluchten van Amerikaanse vliegtuigmaatschappijen.

United Airlines

Senator eist een verklaring
Senator Kennedy laat middels een brief aan United Airlines zijn ongenoegen weten:

“Ik eis een directe verklaring voor het aantal dieren dat is overleden in handen van United Airlines.”

Verder schrijft hij:

“Dit patroon van dierensterfgevallen en -verwondingen is eenvoudig onvergeeflijk. Voor veel mensen zijn huisdieren een lid van de familie. Ze moeten niet worden behandeld als onbeduidende vracht. Eerlijk gezegd zouden ze niet in het bagageruim mogen worden geplaatst, laat staan een bagagebak.”

De gehele brief is hier te lezen.

Bronnen: Nu.nl, KSHB, Independent ©AnimalsToday.nl Monique van Dijk Armor