Over achttien dagen is het zo ver, de opening van de Olympische Spelen in Londen. Het artistieke hoofd, Danny Boyle, heeft een prominente rol weggelegd voor dieren in zijn openingsceremonie op 27 juli. Uiteraard zijn er verschillende dierenrechtenorganisaties die zich hebben uitgesproken tegen dit voornemen. Middels een brief verzoeken de organisatie dan ook met klem de act met dieren uit de ceremonie te verwijderen.

Logo Olympische Spelen 2012 Londen

De bedoeling van Boyle is twaalf paarden, drie koeien, twee geiten, tien kippen, tien eenden, negen ganzen, zeventig(!) schapen en drie schaapshonden een hoofdrol te laten spelen tijdens de opening. De dierenrechtenorganisaties stellen terecht dat de meerderheid van de bovengenoemde dieren prooidieren zijn.

“Hun instinct geeft hen aan te vluchten in noodsituaties. De dieren in een afgesloten ruimte plaatsen, gevuld met 62.000 schreeuwende mensen om hen vervolgens te vragen hun instincten te negeren, levert hoge mate van stress op en zal uitermate beangstigend zijn voor de dieren,” aldus Ingrid Newkirk, directeur van Peta.

Newkirk geeft tevens aan dat het helemaal niet nodig is de dieren te gebruiken. Met de technieken van tegenwoordig, zeker die uit Hollywood, is het mogelijk levensechte poppen en zogenaamd ‘animatronis’ te gebruiken. Ze heeft zelfs aangeboden Boyle in contact te brengen met studio’s die in staat zijn niet van echt te onderscheiden robots te maken.

Mocht Boyle uiteindelijk toch besluiten levende dieren te gebruiken tijdens zijn ceremonie, verzoekt Newkirk hem de dieren direct na de show te laten opnemen in een opvang, waar ze van een vervroegd pensioen kunnen genieten. Dit in tegenstelling tot de normale gang van zaken, waarbij de dieren terug gaan naar de boerderij om uiteindelijk geslacht te worden.

Boyle heeft hierop geantwoord dat hij “…een zo breed mogelijk beeld wil geven van het Britse leven, dus ook van het boerenleven waarmee de dieren onlosmakelijk verbonden zijn.” Hij geeft hiermee aan dat hij en de dierenrechtenorganisaties waarschijnlijk nooit op een lijn zullen komen met betrekking tot de noodzakelijkheid van het gebruik van de dieren.

Boyle geeft ook toe dat hij zelf niet had gedacht aan het plaatsen van de dieren in een opvang na de ceremonie, maar belooft Newkirk dat hij er alles aan zal doen om ervoor te zorgen dat dit gebeurt. Opvallend is dat het door Boyle verstuurde antwoord een handgeschreven brief is, waarin hij aangeeft veel verschillende activisten tevreden moet stellen en dat het voor hem onmogelijk is hen allemaal te antwoorden.

Ondanks dit antwoord is PETA echter niet tevreden. Een woordvoerder:

“Wij zijn blij dat de dieren niet in het slachthuis belanden en er meer aandacht is voor hun gezondheid na afloop. Echter aan de stress van het transport, de onbekende omgeving en het gebruik van dieren als rekwisieten is niets veranderd.”

Bron ©PiepVandaag.nl Franca Krijnsen