Op 31 oktober verlaat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie, zeker als het aan premier Boris Johnson ligt. Zijn Conservatieve Partij kwam onlangs met een opvallend plan om langeafstandstransporten van vee te stoppen na Brexit. Ook wil de partij een einde maken aan het invoeren van jachttrofeeën van bedreigde diersoorten, dat katten verplicht gechipt worden en verbieden dat primaten als huisdier worden gehouden. Opmerkelijke standpunten van de partij, die onder meer verantwoordelijk is voor de massale dassenslachting en liever het verbod op de vossenjacht zou terugdraaien.

Mogelijk einde aan langeafstandstransporten Brits vee na Brexit
Koeien tijdens transport naar Kroatië | Foto: Animals International

Al jaren is het transport van vooral schapen en kalveren naar Europa omstreden. Regelmatig vinden er protesten plaats in havenplaatsen Ramsgate en Dover. Demonstranten willen dat, als dieren al worden geslacht, dit in het land zelf gebeurt en het vlees wordt geëxporteerd, in plaats van de levende dieren. Ze constateren regelmatig dat de dieren in vrachtwagens op elkaar gepropt zijn wat resulteert in verwondingen en uitputting. Ook raken de dieren uitgedroogd door gebrek aan water en voedsel en door hoge temperaturen. Vaak hebben ze een lange reis te gaan binnen of zelfs buiten Europa, onder deze erbarmelijke omstandigheden.


De Conservatieven (Tories) hebben nu ook in hun Animal Welfare Action Plan opgenomen dat vee geslacht moet worden in het dichtstbijzijnde slachthuis. Dit betekent het einde voor langeafstandstransporten, die na uittreding uit de EU hoe dan ook opnieuw onderhandeld hadden moeten worden als onderdeel van nieuwe handelsafspraken. De Conservatieve Partij staat hierin overigens niet alleen: de tweede partij van het Verenigd Koninkrijk, Labour, hanteert dit standpunt al langer.

Lidmaatschap van de EU heeft volgens diverse regeringen het Verenigd Koninkrijk verhinderd om een einde te maken aan het overzees transport van levende dieren, vanwege de regels omtrent het vrije verkeer van goederen binnen de Europese interne markt.

Jachttrofeeën

In het actieplan wordt eveneens een verbod overwogen op het importeren van jachttrofeeën. Hoofd van de campagne voor een verbod op trofeejacht, Eduardo Goncalves, is hier blij mee. Volgens hem is het Verenigd Koninkrijk momenteel een van de landen die de meeste trofeeën importeert, terwijl het juist voorop zou moeten lopen in het helpen beëindigen van wereldwijde trofeejacht.

Andere plannen in het Animal Welfare Action Plan zijn het verplicht chippen van katten, een compleet verbod op het houden van primaten als huisdieren en het planten van een miljoen bomen.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Angelique Lagarde