Drie wolven die op Nederlands grondgebied rondliepen zijn geheel uit beeld verdwenen. Gevreesd wordt dat ze niet meer leven. Stroperij of trofeejacht wordt niet uitgesloten, want van de drie wolven ontbreekt ieder spoor. Ongelukken zijn ook mogelijk, maar een aanrijding was vast gemeld, aldus de Zoogdiervereniging.

Drie wolven van de radar, mogelijk gestroopt
Drie wolven van de radar, mogelijk gestroopt | Foto (illustratief): publiek domein

Het gaat om drie wolven met de registraties GW849f, GW953m en GW955m. Wolvin GW849f kwam uit Duitsland, had een GPS-halsband en viel in Drenthe schapen aan. Daarna ging de halsband uit de lucht, mogelijk omdat de accu leeg was. GW953m had het in Overijssel en Drenthe ook op schapen voorzien waarna er niets meer van is vernomen. Wolf GW955m werd vorig jaar gezien in de polder bij Putten op de Veluwe en verdween daarna volledig uit beeld.

Wolf gezien in Arkemheense polder bij Putten


Dit alarmerende nieuws valt vrijwel samen met het schokkende bericht dat de verdwenen Belgische wolvin Naya en haar welpen voor de zomer gedood zijn door professionele jagers. Er is een beloning van 20.000 euro in het vooruitzicht gesteld voor tips die leiden tot de dader(s).

Wolvin Naya en welpen al voor de zomer gedood

Bezorgd om lot drie wolven

De belangrijkste doodsoorzaak van wolven in ons deel van Europa zijn aanrijdingen op drukke wegen. De tweede oorzaak is stroperij, illegale jacht. De wolf heeft veel vijanden onder boeren en er zijn ook trofeejagers die graag een wolf op hun checklist zetten. Een derde optie is een ongeluk als verdrinking bij het overzwemmen van een rivier, of wellicht een ziekte. Maar deze kansen worden door de Zoogdiervereniging klein genoemd omdat wolven sterke dieren zijn die niet zomaar het loodje leggen. Er is dus reden tot bezorgdheid.

Er was overigens al eens een Nederlandse jager die een ontmoeting had met een wolf. Dat liep slecht af.

Duitse wolf doodgeschoten door Twentse jager

Teruggekeerd?

De Zoogdiervereniging meldt dat vanaf maart 2015 in Nederland 16 verschillende wolven zijn gezien. Van dertien wolven is het lot bekend, waaronder vier aanrijdingen, twee emigraties naar België (waaronder de gedode Naya en haar welpen), vier naar Duitsland en drie vestigingen op de Veluwe, waarvan twee samen welpen kregen. Een laatste optie is dus dat de wolven letterlijk in staat zijn gebleken onder de radar te blijven en wellicht zijn teruggekeerd naar Duitsland. Dit is meerdere keren voorgekomen, alleen bleven die wolven daarna in beeld. Wensdromen kan echter geen kwaad, tot het ontnuchterende tegendeel is bewezen.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.