Na flinke pech begin dit jaar kon The Ocean Cleanup van Boyan Slat vandaag melden dat de reparaties en aanpassingen van het tweede prototype plasticvanger succesvol zijn geweest. De vangarmen houden echt plastic tegen in de drijvende vuilnisbelt op de Grote Oceaan, de plasticsoep.

The Ocean Cleanup
In 1965 werd de eerste plastic zak in zee bij toeval geregistreerd – dit is het heden | Foto: publiek domein

De plasticvanger is romantisch te omschrijven als lange armen in het water die het plastic omhelzen. Sinds een jaar wordt de plasticvanger van de Nederlandse uitvinder Boyan Slat getest in de Grote Oceaan maar begin dit jaar brak een vangarm af. Het prototype werd gerepareerd en essentiële modificaties uitgevoerd om herhaling te voorkomen, bijvoorbeeld van schade bij onstuimig weer.

The Ocean Cleanup
The Ocean Cleanup werkt echt | Foto: screenshot video The Ocean Cleanup/YouTube

The Ocean Cleanup werkt!

In juni ging System 001/B opnieuw in bedrijf en nu blijkt dat de visie van Boyan Slat om het plastic op te ruimen in the Great Pacific Garbage Patch, de plasticsoep of drijvende vuilnisbelt in de Noordelijke Grote Oceaan daadwerkelijk te realiseren is. Dit moet gebeuren met een definitieve, grote versie, die gebouwd wordt aan de hand van de ervaringen uit de testperiode.

De persconferentie die vandaag gegeven werd vanuit het hoofdkwartier in Rotterdam stemde hoopvol dat er wellicht toch een serieuze oplossing is voor de naar schatting 1800 miljard stukken afval in de oceaan, met een gewicht van een slordige 80 miljoen kilo, ronddrijvend in een gebied met driemaal het oppervlak van Frankrijk.

Bekijk de persconferentie, die live gestreamd werd via YouTube:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.